Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

6. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Αναγεννησιακή περίοδος 3 ( 1400-1600)

23. Brumel Antoine ( 1460-1520 )

Ο  Antoine Brumel ήταν ένα Γάλλος συνθέτης. Ήταν ένα από τα πρώτα μέλη γαλλικής καταγωγής της γαλλο-φλαμανδικής σχολής της αναγέννησης και μετά τον Josquin des Prez ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες που επηρέασαν την γενιά του.
Λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Πιθανόν να γεννήθηκε στη πόλη Brunelles, δυτικά από την Chartres. Τραγουδούσε στην Notre-Dame de Chartres την περίοδο 1483-1486 και στη συνέχεια βρίσκει θέση στον St Peter ( Geneva μέχρι 1492 ) και στο Laon (1497), προτού γίνει αρχιμουσικός της παιδικής χορωδίας στην Notre-Dame de Paris ( 1498-1500 ) και αρχιμουσικός της παιδικής χορωδίας στον Alfonso I d'Este στην Ferrara από το 1506, όπου αντικατάστησε τον διάσημο συνθέτη Jacob Obrecht που είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο. Το παρεκκλήσι αυτό καταργήθηκε το 1510 , αλλά ο συνθέτης παρέμεινε στην Ιταλία, πιθανόν στις εκκλησίες στην Faenza  και στην Mantua ,όπου και ίσως πέθανε στο 1512.
O Brumel βρίσκονταν στο κέντρο των αλλαγών που γινόντουσαν στην ευρωπαϊκή μουσική γύρω στο 1500 και σύμφωνα με τις οποίες, η συνήθεια τα χορωδιακά μέρη να ακολουθούν το ένα το άλλο, έδωσε διέξοδο σε μια ήπια εναλλαγή ίσων μερών που συνθέτονταν ταυτόχρονα. Η αλλαγή αυτή παρατηρείται ανάμεσα στα πρώιμα και τελευταία του μουσικά έργα.
Ο  Brumel είναι περισσότερο γνωστός για τις λειτουργίες του. Η πιο γνωστή είναι η δωδεκάφωνη Missa Et ecce terroe motus. Η τεχνική της σύνθεσης των έργων του διαφοροποιείται κατά την διάρκεια της ζωής του. Ο  Brumel έγραψε μια λειτουργία Missa l'homme arme, όπως έκαναν οι πιο πολλοί αναγεννησιακοί συνθέτες. Όλες οι λειτουργίες του είναι για 4 φωνές, εκτός από την 12-φωνή που έχουμε ήδη αναφέρει.
Ο Brumel έγραψε επίσης αναρίθμητα μοτέτα, σανσόνς και κάποια ενόργανη μουσική. Τα πρώτα του έργα θυμίζουν συνθέσεις του Ockeghem, ενώ τα τελευταία του πολυφωνικά έργα απηχούν μια επιρροή του Josquin.
 Ο Brumel σε μια τελευταία λειτουργία του για 4 φωνές, Missa pro defunctis, είναι το πρώτο Requiem που περιέχει ένα πολυφωνικό μέρος Dies Irae. Επιπρόσθετα είναι ένα από τα πρώτα σωζόμενα Requiem, μόνο του Ockeghem είναι παλαιότερο.
Μετά τον Josquin des Prez, ο Brumel θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της γενιάς του.


Antoine Brumel- Lamentations of Jeremiah (Ensemble I Buoni Antichi) 

Gloria in Excelsis Deo - Antoine BrumelAntoine Brumel : Missa "A l'ombre d'ung buissonet" (Daltrocanto) 1/2  - 9 min.

Antoine Brumel (c.1460-c.1513): Tous Les Regretz - Capilla Flamenca  - 4 min.24. Comysh William ( ? -1523 )

Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.25. Penalosa de Francisco ( 1470-1528 )

Ο Francisco de Penalosa ήταν ένας ισπανός συνθέτης της μεσαίας αναγέννησης.
Γεννήθηκε στην Talavera της επαρχίας του Toledo. Το μεγαλύτερο μέρος της καρριέρας του το πέρασε στη Σεβίλλη σαν μαέστρος di capilla, αν και κάποιο χρόνο τον πέρασε στο Burgos και 3 χρόνια στο Παπικό παρεκκλήσιο της Ρώμης ( 1518-1521 ). Πέθανε στη Σεβίλλη.
Ο Penalosa ήταν ο πιο γνωστός Ισπανός συνθέτης της γενιάς πριν τον Cristobal de Morales. Όμως το έργο του δεν έγινε ευρέως γνωστό ιδίως έξω από την Ισπανία, γιατι περασε τη ζωή του στην Ισπανία και βρέθηκε μακριά από τα κέντρα εκτύπωσης των μουσικών έργων ( Venice, Antwerp ). Σε αντίθεση με τους συνθέτες Guerrero, Morales, Victoria που ζήσανε στην Ιταλία και είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν τα έργα τους και να γίνουν γνωστοί σε ευρύτερο κοινό.
Ο Penalosa έγραψε λειτουργίες, Magnificat, μοτέτα και ύμνους. Έχουν διασωθεί 11 κοσμικές συνθέσεις όπως το Por las sierras de Madrid για 6 φωνές.

Francisco de Penalosa - Transeunte Domino Jesus - 3 min.


Francisco de Penalosa - O Altitudo divitiarum - 4 min.
26. Janequin Clement ( 1485-1558 )


Ο Clement Janequin ήταν ένας Γάλλος συνθέτης της αναγέννησης. Ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς συνθέτες λαικών τραγουδιών ( Chansons) ολόκληρης της αναγέννησης. Η εξάπλωση της φήμης του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της μουσικής τυπογραφίας.
Η καρριέρα του ήταν ασυνήθηστη για την εποχή του στο γεγονός ότι δεν κατείχε ποτέ μια μόνιμη θέση σε ένα καθεδρικό ή σε μια αριστοκρατική αυλή. Αντίθετα απασχολιώνταν σε θέσεις μικρής σημασίας, αλλά συχνά με σπουδαίους εργοδότες. Γεννήθηκε στο Chatellerault κοντά στη Poitiers παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για τα πρώτα χρόνια της ζωής του ή της εκπαίδευσης του. Το 1505 βρίσκεται σαν υπάλληλος στο Bordeaux  στον Lancelot du Fau και προδευτικά εξελίσεται σε επίσκοπο του Lucon που τον διατηρεί μέχρι το θάνατο του Fau το 1523. Το χρόνο αυτό έγινε επίσκοπος του Bordeaux.
Μετά το 1530 ο Janequin παίρνει μια θέση στους Anjou, αρχίζοντας σαν δάσκαλος φωνητικής στη παιδική χορωδία του καθεδρικού της Auch και συνεχίζοντας ως maitre de chapelle στη σχολή  φωνητικής του καθεδρικού της Angers. Την εποχή εκείνη τον πρόσεξε ο Jean de Guise, πατρώνος του Erasmus, Clement Marot, και Rabelais.Άρχισε μια καλή καρριέρα και το 1548 με τη πρόσθετη βοήθεια του Charles de Ronsard, έγινε εφημέριος στην Unverre, κοντά στην Chartres. Κατά την διάρκεια αυτής της εποχής ζούσε στο Παρίσι. Μετά το 1555 αναφέρεται ως "αποκλειστικός αοιδός" στο βασιλικό παρεκκλήσι, ενώ αμέσος μετά γίνεται "μόνιμος συνθέτης" παρά το βασιλιά.
Πέθανε το 1558 στο Παρίσι.
Κατά την αναγέννηση ο Janequin ήταν πολύ δημοφιλής, περισσότερο από κάθε συνθέτη. Τα τραγούδια του ήταν γνωστά και πολύ δημοφιλή. Το τραγούδι του La bataille που  περιγράφει και αντανακλά την ατμόσφαιρα μιας μάχης, τραγουδιέται ακόμη και σήμερα.
Ο Janequin έγραψε πολύ λίγη λειτουργική μουσική - μόνο 2 λειτουργίες και ένα μοναδικό μοτέτο, αν και περισσότερα μπορεί να έχουν χαθεί. Τα 250 κοσμικά τραγούδια του και οι ψαλμοί του (περί τους 80 ), γνωστά ως chansons spirituelles αποτελούν το κύριο έργο του.
Τα προγραμματικά του τραγούδια για τα οποία είναι ονομαστος είναι μακρόσυρτα κομμάτια που συνήθως πολύ έξυπνα μιμούνται φυσικούς ήχους πχ. Le chant dew oiseaux, La chasse, La bataille.
Τέλος έγραψε και αρκετά μικρές και σύντομες συνθέσεις στο ύφος του Claudin de Sermisy.


Janequin Clement ( 1485-1558 )-La bataille de Marignan-7 min.

Janequin Clement ( 1485-1558 )-Plus ne suys/Si ung petit... - 3 min.


Janequin Clement ( 1485-1558 ) - Les chant des oyseaux - 6 min.


Janequin Clement ( 1485-1558 ) -  Les chant des oyseaux - 5 min.


 Janequin Clement ( 1485-1558 ) - Due villote del fiore, Madrigal - 3 min.27. Senfl Lundwig ( 1486-1542 )


Ο  Ludwig Senfl ήταν ένας Ελβετός συνθέτης της αναγέννησης που δραστηριοποιήθηκε στη Γερμανία. Ήταν ο πιο διάσημος μαθητής του Heinrich Isaac, διετέλεσε διευθυντής στην αυλή του Μαξιμιλιανού Ι.
Ο Senfl πιθανόν γεννήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας γύρω στο 1486 και έζησε στην Ζυρίχη από το 1488 εως το 1496 και μετα συνδέθηκε με την χορωδία του παρεκκλησίου στην αυλή του Μαξιμιλιανού Ι στο Augsburg και δεν ξαναγύρισε στην Ελβετία. Το 1497 ακολούθησε την χορωδία στην Βιέννη και μεταξύ 1500-1504 σπουδάζει για 3 χρόνια στη Βιέννη την συνήθη πρακτική για παιδιά χορώδιας που οδηγούσε στη κληρική αποστολή. Μετά ένα ταξίδι στην Ιταλία το 1508-1510 γυρίζει στο αυλικό παρεκκλήσιο και αντκαθιστά τον Heinrich Isaac που πέθανε το 1517 ως αυλικός συνθέτης. Όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός πέθανε το 1519, ο διάδοχος του Κάρολος ο 5ος, τον απολυσε από την θέση του αυλικού μουσικού. Ο Senfl έμεινε αρκετά χρόνια χωρίς δουλιά, αλλά δεν άφησε την μουσική σύνθεση. Αποδέκτηκε τον προτεσταντισμό και αλληλογραφούσε με τον προτεσταντη δούκα της Πρωσσίας Albrecht, αλλά και με τον ίδιο τον Λούθηρο ( Martin Luther).
O Senfl κατέλαβε μια θέση στο Μόναχο που αναζητούσε νέες μουσικές ιδέες και εμφανιζόνταν και ανεκτική στον προτεσταντισμό και παρέμεινε μέχρι τον θάνατο του ( 1542-1543).
Ο Senfl ήταν ένας εκλεκτικός συνθέτης τόσο στην θρησκευτική, όσο και στην κοσμική του μουσική. Οι μελωδίες του είχαν έμπνευση και λυρικότητα.
Η θρησκευτική του μουσική περιλαμβάνει λειτουργίες, μοτέτα, μέρη εσπερινού ( vespers settings ) και ένα Magnificat. Έγραψε επίσης αναρίθμητα lieder.


 Senfl Lundwig - Im Maien - 2 min.


Senfl Lundwig - Non moriar, motet - 4 min.


Senfl Lundwig - Unsaglich schmerz - 6 min.

Senfl Lundwig - Ach Eislein liebes Elselein - 2 min.


Senfl Lundwig - setting of psalm 51, Miserere mei.... - 5 min. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου