Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

16. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Κλασσική περίοδος (1700-1800) 2

98. Mauro Giuliani (1781-1829)

O Mauro Giuseppe Giuliani ήταν ένας Ιταλός κιθαρίστας, τσελίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Ήταν βιρτουόζος κιθαριστής στις αρχές του 19ου αιώνα. Ως συνθέτης έργων για κιθάρα ήταν λάτρης της μορφής του "θέματος και παραλλαγής", δημοφιλές στην Βιέννη. Ένα τέτοιο έργο είναι το "The Harmonious Blacksmith" μια άρια από την σουίτα Νο 5 του Χαίντελ. Επίσης η "Rossiniana" περιλαμβάνει μια επιλογή από οπερατικά κομμάτια του 19ου αιώνα με προσαρμογή για κιθάρα. Οι συνθέσεις του Giuliani για κιθάρα ανέρχονται σε 150. Από αυτές ξεχωρίζουν τα κοντσέρτα για κιθάρα Νο. 30-36 και 70, μια σειρά από 6 φαντασίες για κιθάρα, βασισμένες σε άριες από όπερες του Ροσσίνι που τις τιτλοφόρεσε "Rossiniane".Σήμερα, τα κοντσέρτα και τα σόλο έργα για κιθάρα περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των βιρτουόζων της κιθάρας.

Dimitri Illarionov: "Grand Overture" by Mauro Giuliani Solo GuitarMauro Giuliani, Le Papillon, Op 50, 32 Guitar Studies
99. Michel Corrette (1709-1795)

O Michel Corrette ήταν ένας Γάλλος οργανίστας, συνθέτης και συγγραφέας βιβλίων μουσικής μεθοδολογίας. Ήταν ένας πληθωρικός συνθέτης. Συνέθεσε μουσική για μπαλέτο, για θεατρικές παραστάσεις ( ArlequinArmideLe Jugement de MidasLes ÂgesNina, and Persée ) , κοντσέρτα για όργανο, σονάτες, τραγούδια, μουσική δωματίου, κομμάτια για κλαβεσέν, καντάτες και διάφορα άλλα θρησκευτικά χορωδιακά έργα.


Michel Corrette: Les Sauvages - Concerto comique n. 25 avec variations de violon in G minor / ArionMichel Corrette - Motetto - Laudate dominum de coelis100. Joseph Martin Kraus (1756-1792)


Ο Joseph Martin Kraus ήταν ένας συνθέτης της κλασσικής περιόδου που γεννήθηκε στο Miltenberg am Main της Γερμανίας. Μετοίκησε στα 21 του χρόνια στην Σουηδία και πέθανε 36 χρονών.Αναφέρεται ως ο "Σουηδός Μότσαρτ" και είχε μια ζωή ανάλογη με αυτή του Μότσαρτ. Η μουσική του Κράους χαρακτηρίζεται από ξαφνικές δραματικές αντιθέσεις. Συγκρινόμενος με άλλους σύγχρονους του, τα λυρικά του προσόντα είναι εμφανή. Έγραψε συμφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χαθεί, κοντσέρτα για βιόλα και μουσική δωματίου. Πολλά από τα έργα του έχουν πιθανόν οικειοποιηθεί από άλλους συνθέτες.


Joseph Martin Kraus-Sinfonie c-moll-Concerto KölnJoseph Martin Kraus - Requiem en Ré mineur VB 1101. John Field (1782-1837)

Ο John Field ήταν ένας Ιρλανδός πιανίστας, συνθέτης και δάσκαλος. Στο καιρό του εκτιμιώνταν πολύ για το παίξιμο του και τις συνθέσεις του, από πολλούς συνθέτες όπως οι Σοπέν, Μπράμς, Σούμαν, Λίστ. Ο συνθέτης ήταν περισσότερο γνωστός για την πατρότητα του νυχτερινού (nocturne), ενώ τα κοντσέρτα του για πιάνο επηρέασαν την ανάπτυξη του είδους κατά τον 19ο αιώνα.

John Field, Nocturne n. 2 in C minor, with scoreJOHN FIELD: Piano Concerto in A flat major no. 2 H31– Paolo Restani, piano102. Franz Adolf Berwald (1796-1868)

O Franz Adolf Berwald ήταν Σουηδός συνθέτης της ρομαντικής περιόδου. Η μουσική του δεν εκτιμήθηκε όσο ζούσε και βιοποριστικά άσκησε το επάγγελμα του ορθοπεδικού.
Ο Μπέρβαλντ κατάγονταν από οικογένεια με μουσική παράδοση τεσσάρων γενεών. Ο πατέρας του που ήταν βιολονίστας στην Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας, τον δίδαξε βιολί από μικρή ηλικία, και σύντομα άρχισε να εμφανίζεται σε κονσέρτα. Από τα έργα του , της πρώτης περιόδου, ένα σεπτέτο και μία σερενάτα τα θεωρούσε αξιόλογα μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο συνθέτης έγραψε 4 συμφωνίες, διάφορες οπερέτες, ένα κοντσέρτο για πιάνο, ένα για βιολί, μερικές όπερες και μουσική δωματίου.

Franz Berwald - Symphony No.3 in C-major "Sinfonie singulière" (1845)Franz Berwald - Symphony No.1 in G-minor "Sinfonie sérieuse" (1842)103. Baldassare Galuppi (1706-1785)

O Baldassare Galuppi ήταν ένας Ιταλός συνθέτης της γενιάς των Γκλούκ, Σκαρλάττι και Καρλ Εμμάνουελ Μπάχ. Στην αρχή της καριέρας του είχε επιτυχία στην σύνθεση της σοβαρής όπερας. Μετά ασχολήθηκε με την θρησκευτική μουσική.
Ο Galuppi έγραψε 109 όπερες, 284 έργα θρησκευτικής μουσικής και ενόργανη μουσική. .

Baldassare Galuppi "Harpsichord Concerto in C minor"Baldassare Galuppi - Gloria in C major, Part.1104. Vorisek (1791-1825)

Ο Jan Vaclav Hugo Voricek ήταν ένας Τσέχος συνθέτης, πιανίστας και οργανίστας.
Έγραψε μόνο μια συμφωνία, μια λειτουργία, μερικά έργα για πιάνο, μια σονάτα για βιολί.


Jan Václav Voříšek - Symphony in D-major, Op.24 (1821)Jan Václav Voříšek - Missa in B-flat major, Op.24


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου