Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Η Θεία Κωμωδία ως έμπνευση στη μουσική

1) Η Θεία Κωμωδία όπερα του Marco Frisina.

Η Θεία Κωμωδία ( υπότιτλος  ο Άνθρωπος που ψάχνει τον Έρωτα) είναι μια μουσική όπερα του Μάρκου Φριζίνα ( Marco Frisina) σε λιμπρέτο του Τζιαμάριο Πάγκανο,εμπνευσμένο από το ποίημα του Δάντη .
Οι καλλιτέχνες Βιττόριο Ματεούτσι και Λάλο Τζιμπέλλι που ερμήνευσαν πρώτοι τους χαρακτήρες του Δάντη και του Βιργιλίου επιλέγησαν με on-line ακρόαση.
Η κεντρική ιδέα της όπερας είναι η αναζήτηση της αγάπης με τραγούδια που μιλούν για αυτό από την κόλαση στο καθαρτήριο, στον παράδεισο.
Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη το 2007, σε μια σκηνή που κτίστηκε ειδικά για την παράσταση και ονομάζεται Θέατρο της Θείας Κωμωδίας. Η σκηνή που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση έχει αξιοσημείωτες διαστάσεις ( 150 μέτρα μήκος, 40 μέτρα πλάτος και 18 μέτρα ύψος).

La Divina Commedia L'Opera - INFERNO Parte 1^: Selva Oscura - Virgilio - Caronte - Francesca

 

Η Θεία Κωμωδία ως όπερα

La Divina Commedia L'Opera - INFERNO Parte 2^: Pier delle Vigne - Ulisse - Ugolino  Θεία Κωμωδία ως όπερα - Κόλαση, μέρος 2ο.

La Divina Commedia L'Opera - PARADISO - Parte 2^: Beatrice - Finale  Θεία Κωμωδία ως όπερα - Παράδεισος, 1ο μέρος.
2)  LISZT~Συμφωνία του Δάντη, έργο 109 (Dante Symphony S.109)   

Μια Συμφωνία στην Θεία Κώμωδία του Δάντη ή απλούστερα Συμφωνία του Δάντη είναι μια προγραμματική συμφωνία που συνέθεσε ο Φραντζ Λιστ. Γραμμένη σε απόλυτο ρομαντικό στυλ, βασίστηκε στο ταξίδι του Δάντη Αλιγκιέρι στην Κόλαση και το Καθαρτήριο, όπως περιγράφεται στην Θεία Κωμωδία του. Η πρώτη εκτέλεση δόθηκε στην Δρέσδη το 1857 με διευθυντή τον ίδιο τον Λιστ και ανεπίσημα αφιερώθηκε στο φίλο του συνθέτη και μελλοντικό γαμπρό Ρίχαρντ Βάγκνερ. Η συμφωνία διαρκεί 45 λεπτά. Ορισμένοι κριτικοί ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για δυο χωριστά συμφωνικά ποιήματα.  

Λιστ, Συμφωνία του Δάντη, 109

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου