Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

12. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Μπαρόκ περίοδος 1

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΠΑΡΟΚ ( 1600-1700 )

Ξεχασμένοι συνθέτες

69. Jacques de Chabonnieres (1602-1672)


Ο Jacques Champion de Chambonnieres ήταν ένας Γάλλος οργανίστας, χορευτής και συνθέτης. Γεννήθηκε από μια μουσική οικογένεια, τους Chambonnieres και  έκανε μια μεγάλη καριέρα σαν οργανίστας στο Παρίσι και θεωρούνταν στην εποχή του, ως ο σπουδαιότερος μουσικός στην Ευρώπη. Προς το τέλος της ζωής του έχασε την φήμη αυτή. Πέθανε φτωχός σε μεγάλη ηλικία και αφού δημοσίευσε πλήθος έργων του. Σήμερα θεωρείται σαν ένας από τους μεγαλύτερους οργανίστες της γαλλικής σχολής.
Γεννήθηκε στο Παρίσι και πολύ λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι οικογένεια του περιλάμβανε πολλούς μουσικούς. Τα πρώτα μουσικά μαθήματα τα πήρε από τον πατέρα του. Ήδη από το 1611 ο συνθέτης άρχισε να δείχνει αξιοσημείωτο ταλέντο και το χρόνο αυτό κληρονόμησε τη θέση του πατέρα του στην αυλή. Το 1621 ο συνθέτης παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα  Marie Leclerc. Σημείωσε σημαντική φήμη από τις αρχές του 1630, πρώτα ως βιρτουόζος του κλαβεσέν και μετά ως ένας χορευτής. Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ήταν στο Ballet de la marine το 1635 ενώπιον του βασιλιά. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1642 πήρε την θέση του ως οργανίστας της αυλής, ενώ παράλληλα οργάνωνε κοντσέρτα επί πληρωμή. Επί πρόσθετα δίδασκε μουσική και τελικά δημιούργησε την πρώτη σχολή οργάνου (κλειδοκύμβαλου) στην Γαλλία.
Το 1650 η γυναίκα του πέθανε και το 1652 παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του Marguerite Ferret.
Η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευε συνέχεια μέχρι το θάνατο του το 1672. Πολλά έργα του χάθηκαν και δημοσιεύτηκαν μόνο 2 τόμοι έργα του για όργανο.
 
 
 
  
70. Barbara Strozzi ( 1619-1663) 

Η  Barbara Strozzi ήταν μία τραγουδίστρια και συνθέτης στην εποχή του μπαρόκ.
Γεννήθηκε στην Βενετία και υιοθετήθηκε από την οικογένεια Strozzi. Εμφάνισε πολύ νωρίς το φωνητικό της ταλέντο και επεδίωξε να το γνωρίσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο.
Όμως το συνθετικό της ταλέντο ήταν εξ'  ίσου σημαντικό. Πέθανε στην Πάντοβα το 1677. 
Δημοσίευσε το έργο της, σε αντίθεση με τους σύγχρονούς της συνθέτες, σε ένα ενιαίο τόμο. Τα 3/4 του μουσικού της έργου είναι γραμμένα για σοπράνο.

Barbara Strozzi. "Che si può fare". Mariana Flores. soprano.
Barbara Strozzi (1619-1677) Sino alla morteRaquel Andueza - L'amante segreto - Barbara Strozzi


Strozzi: Lagrime mie - Emanuela Galli
71. Sainte Colombe (1640-1690)

O Monsieur de Sainte Colombe ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και βιολονίστας. Ήταν ένας διάσημος βιρτουόζος της βιόλας ντα κάμπα. Στα περισσότερο πρωτοποριακά έργα του συνθέτη περιλαμβάνονται 67 κοντσέρτα για a doneux violes esgales και πάνω από 170 κομμάτια για σόλο εφτάχορδη βιόλα. Τα έργα αυτά τον καθιστούν το πιο παραγωγικό συνθέτη πριν τον Marin Marais.

 Sainte-Colombe - Suite for Solo Viola da Gamba - Mov. 1-2/5
Sainte Colombe - Suite in D minor (viola da gamba) - Marianne Muller

Les Pleurs ( M. de Sainte - Colombe ) - Jordi SavallSAINTE-COLOMBE - CONCERTS A 2 VIOLES ESGALES - SAVALL
72. Giacomo Carissimi (1605-1674)

Ο Giacomo Carissimi ήταν ένας Ιταλός συνθέτης. Είναι ένας από τους πιο ονομαστούς δασκάλους της μουσικής του πρώϊμου Μπαρόκ. Το 1628 έγινε αρχιμαέστρος ( chapel master) στην εκκλησία του Αγίου Απολλιναρίου στη Ρώμη, θέση που κράτησε μέχρι το θάνατο του. Πέθανε στη Ρώμη το 1674.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Carissimi ήταν η παραπέρα βελτίωση του ρετσιτατίβου που εισήγαγε ο Monteverdi και η ανάπτυξη του ορατορίου του οποίου υπήρξε ο πρώτος αξιόλογος συνθέτης( Ορατόριο του Santissimo Crocifisso ). Η συμβολή του συνθέτη στην εκκλησιαστική, χορωδιακή και μουσική δωματίου είναι παρόμοια με εκείνη του Francesco Cavalli στην ιστορία της όπερας.

Giacomo Carissimi - 'Jonas' (Historia Jonae)Vanitas vanitatum oratorio of Giacomo Carissimi 
73. William Lawes (1602-1645)

O William Lawes ήταν ένας Άγγλος συνθέτης. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της εφηβικής του ζωής στην Αυλή του Καρόλου. Συνέθετε κοσμική μουσική και τραγούδια για τις γιορτές, αλλά και θρησκευτικά ανθέμια, μοτέτα για την προσωπική θρησκευτική χρήση (προσευχή) του Καρόλου. Σημερα είναι περισσότερο γνωστός για τα έργα του, την σουίτα consort και την μουσική lyra viol.

William Lawes - Consort Sett IV a5 in F

 
 
 
 
 74. Georg Muffat (1653-1704)

O Georg Muffat ήταν ένας συνθέτης του μπαρόκ. Είναι περισσότερο γνωστός για τα ανεκτίμητα τετράδια με συλλογές συνθέσεων για έγχορδα Florilegium Primum and Florilegium Secundum (1695-1698). Ο συνθέτης γεννήθηκε στο Megeve, Duchy of Savoy (τώρα στην Γαλλία) και είχε σκωτικές καταβολές. Σπούδασε στο Παρίσι τα έτη 1663-1669 με δάσκαλο τον συνθέτη Jean Baptiste Lully.
 Από το 1690 μέχρι το θάνατο του ήταν αρχιμουσικός στον επίσκοπο του Passau. Ο γιός του Gottlieb Muffat ήταν επίσης ένας επιτυχημένος συνθέτης.
Ο Muffat ήταν , όπως πριν από αυτόν ο Johann Jakob Froberger και μετά από αυτόν o Handel, ένας κοσμοπολίτης συνθέτης ο οποίος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις ανταλλαγές μεταξύ των Ευρωπαϊκών μουσικών παραδόσεων.

Georg Muffat - Concerto en Sol Majeur


Georg Muffat: Passacaglia (aus: Apparatus musico-organisticus)


G. Muffat: Bona Nova - Concerto grosso n. 1 in D minor from Élite d'une harmonie instrumentale
75. Johann Froberger (1616-1667)

Ο Johann Jakob Froberger ήταν ένας Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ και οργανίστας. Ήταν από τους πιο ονομαστούς συνθέτες της εποχής του και επηρέασε πρακτικά κάθε αξιόλογο συνθέτη στην Ευρώπη, ενώ με τα συχνά ταξίδια του σε διάφορες χώρες συνέβαλε τα μέγιστα στην ανταλλαγή της μουσικής παράδοσης. Είναι αξιομνημόνευτος για τα έργα του σε κλειδοκύμβαλο. Κατά την διάρκεια της ζωής του, είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο 2 συνθέσεις του! Όμως κυκλοφορούσαν σε χειρόγραφα οι συνθέσεις του και είναι ο μόνος συνθέτης του 17ου αιώνα που το όνομα του δεν ξεχάστηκε ποτέ εντελώς. Τα έργα του μελετήθηκαν τον 18ο αιώνα και επηρέασαν την δημιουργία του κλασικού ρυθμού από συνθέτες όπως, ο Handel, Bach, ακόμη και οι Mozart και Beethoven. 
Η ζωή του ταξινομείται επιγραμματικά σε περιόδους .

1616–1634:  Τα πρώτα του χρόνια στην Στουτγκάρδη.
1634–1649:  Υπηρεσία στην Αυλή της Βιέννης και ένα ταξίδι στην Ιταλία.

1649–1653:  Χρόνια ταξιδιών.
1653–1667:
  Τελευταία χρόνια στη Βιέννη, απόσυρση και θάνατος.
Οι συνθέσεις που εκδόθηκαν όσο ζούσε είναι η εξάχορδη Φαντασία ( Hexachord Fantasia) και το Fugues et caprices (1660).
Μεγάλος αριθμός έργων διατίθενται σε χειρόγραφα για σουίτες κλειδοκύμβαλου και πολυφωνικά έργα.


 
 
 
 
 
 76. Matthew Locke (1630-1677)


Ο Matthew Locke ήταν ένας Άγγλος συνθέτης του μπαρόκ και θεωρητικός της μουσικής. Έγραψε την μουσική για την μασκαράτα ( Masque) Cupid and Death του συγγραφέα James Shirley (1653). Έγραψε επίσης μουσική για το έργο The Siege of Rhodes toy δραματουργού William Davenant. Έγραψε επίσης μουσική για την στέψη του Καρόλου του Δεύτερου.


 
 
 


 
77. John Blow (1648-1708)


O John Blow ήταν ένας Άγγλος συνθέτης του μπαρόκ και οργανίστας. Το 1685 ονομάστηκε προσωπικός μουσικός του βασιλιά James II. Η μόνη σκηνική του σύνθεση Venus and Adonis (1680-1687) επηρέασε το Purcell στην όπερα του Dido and Aeneas.
To 1687 έγινε μαέστρος της χορωδίας του καθεδρικού ναού του Αγίου Πάυλου. Το 1699 έγινε συνθέτης στο βασιλικό παρεκκλήσιο (Chapel Royal).
O Blow έγραψε 14 λειτουργίες και περισσότερα από 100 ανθέμια. Εκτός από την εκκλησιαστική μουσική, έγραψε την μασκαράτα Venus and Adonis.John Blow - An Ode on the Death of Mr. Henry Purcell (1695)


John Blow - Vénus & Adonis - Official Trailer
 
78. Marin Marais (1656-1728)


O Marin Marais ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος του viol. Το 1676 προσελήφθηκε ως μουσικός στη βασιλική Αυλή των Βερσαλλιών. Ήταν δεξιοτέχνης της βιόλας και ξεχωριστός Γάλλος συνθέτης για αυτό το όργανο . Έγραψε πολλά έργα για την βιόλα. Τα άλλα έργα του αναφέρονται σε pieces en trio (1692) και τέσσερες όπερες (1693-1709).


Marin Marais: Sonnerie de Ste. Geneviève du Mont-de-Paris from La Gamme [...] (1723) / J. Savall


Marin Marais | Folies D'Espagne | Jordi SavallMarin Marais: Le Labyrinthe (the Labyrinth); Cassandra Luckhardt, viola da gamba 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου