Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

13. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Μπαρόκ περίοδος 2

Ξεχασμένοι Συνθέτες

79. Matthias Weckmann (1616-1674)

 
O Matthias Weckmann ήταν Γερμανός μουσικός και συνθέτης της περιόδου Μπαρόκ. Γεννήθηκε στην Niederdorla (Θουριγγία) και πέθανε στο Αννόβερο. ο Weckmann συνέθεσε χορωδιακά πρελούδια και μουσική για όργανο και κλειδοκύμβαλο, πολλές σονάτες για 3 ή 4 όργανα και ορχηστρική και χορωδιακή θρησκευτική μουσική. Το έργο του θα είχε ξεχαστεί, εάν δεν υπήρχε ενδιαφέρον κατά τον 19ο αιώνα να αναζητηθούν οι προκάτοχοι του Γιόχαν Μπαχ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
80. Johann Schmelzer (1623-1680)

Ο Johann Heinrich Schmelzer ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης και βιολονίστας της εποχής του Μπαρόκ. Δεν είναι γνωστό τίποτα για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αλλά φαίνεται να έφθασε στην Βιέννη κατά το 1630 και παρέμεινε συνθέτης και μουσικός στην Αυλή των Αψβούργων μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Schmelzer ήταν ένας από του σπουδαιότερους βιολονίστες εκείνης της περιόδου και επηρέασε πολύ τους μετέπειτα Γερμανούς και Αυστριακούς συνθέτες του βιολιού. Ήταν ο πρώτος Αυστριακός συνθέτης της γενιάς του και επηρέασε τον Heinrich Ignaz Biber.
 
J.H.SCHMELZER - Ciaccona in A majorJohann Schmelzer: Sonata Quarta; Elizabeth Blumenstock, baroque violin, with Voices of Music 
81. Jean-Henri d" Anglebert (1635-1691)

O Jean-Henri d' Anglebert ήταν ένας Γάλλος συνθέτης, βιρτουόζος του κλειδοκύμβαλου και οργάνου. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κλειδοκύμβαλου του καιρού του. Το κύριο έργο του D' Anglebert είναι μια συλλογή από τέσσερες σουίτες για κλειδοκύμβαλο που εκδόθηκε το 1689 στο Παρίσι, κάτω από τον τίτλο - Pieces de clavecin.


Jean-Henry D'Anglebert : Folies d'Espagne


Jean-Henry D'Anglebert Pieces D'Orgue,Scott Ross 
82. Heinrich Biber (1644-1704)

O Heinrich Ignaz Franz von Biber ήταν ένας Βοημός-Αυστριακός συνθέτης και βιολονίστας. Γεννήθηκε στην μικρή Βοημική πόλη του Wartenberg. Ο Biber εργάστηκε αρχικά στο Graz και τελικά εγκαταστάθηκε στο Salzburg μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Biber ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες βιολιού στην ιστορία του οργάνου. Έγραψε επίσης ένα από τα πρώτα γνωστά έργα για σόλο βιολί, την μνημονιακή passacaglia από τις μυστηριακές σονάτες (Mystery Sonatas) που μέχρι σήμερα παίζεται σε κοντσέρτα.
Αντίθετα από τους περισσότερους συνθέτες για βιολί, ο Biber δεν περιόρισε τις συνθέσεις του μόνο για βιολί. Ήταν επίσης πληθωρικός συνθέτης θρησκευτικής μουσικής, λειτουργίες, ρέκβιεμ, μοτέτα κλπ. Μεταξύ των πολυφωνικών του έργων, το γνωστότερο είναι η λειτουργία Missa Salisburgensis (1682).

Heinrich Ignaz Franz Biber (*1644-1704†) - Missa SalisburgensisBIBER PASSACAGLIA - Elicia Silverstein, violinistHeinrich Ignaz Franz von Biber - Missa Bruxellensis (c.1700)


H.I.F. Biber Rosenkranz Sonaten, The Mystery Sonatas 1


 
83. Christopher Simpson (1615-1669)

O Christopher Simpson ήταν ένας Άγγλος μουσικός και συνθέτης, ασχολούμενος ιδιαίτερα με το όργανο viola da gamba. Όλα τα διασωθέντα έργα του αφορούν σύνολα βιολιού ή σόλο βιολί.

Christopher Simpson - Suite in D-major


Christopher Simpson - The Monthes - January 

84. Carlo Legrenzi (1626-1690)

 
Ο Giovanni Legrenzi ήταν ένας Ιταλός συνθέτης όπερας, χορωδιακής και ενόργανης μουσικής και οργανίστας της μπαρόκ εποχής.Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες στην Βενετία στα τέλη του 17ου αιώνα. O Legrenzi συνέθεσε 17 όπερες, με πιο γνωστή του όπερα τον  Achille in Scyro (1664).

 

 
 
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου