Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

19. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Ρομαντική περίοδος (1800-1900) 1

ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( 1800-1900 )116. Carl Nielsen (1865-1931)


Ο Καρλ Νίλσεν - Carl August Nielsen -  ήταν ένας Δανός μουσικός, διευθυντής ορχήστρας και βιολονίστας. Υιοθέτησε ένα ιδιαίτερο μουσικό ύφος που εν μέρει μοιάζει με Μπράμς. Μεταξύ των πολλών του έργων διακρίνονται οι έξι συμφωνίες του, οι σονάτες για πιάνο και βιολί, τα μελοδράματα "Μασκαράτα", "Σαούλ" και "Δαυίδ".

117. Bohuslav Martinu (1890-1959)


O Bohuslav Martinu ήταν ένας πληθωρικός Τσέχος συνθέτης της μοντέρνας κλασσικής μουσικής. Ο Μαρτινού έγραψε 6 συμφωνίες, 15 όπερες, 14 μπαλλέτα και πλήθος μουσικής δωματίου και ενόργανης και χορωδιακής μουσικής. Η διαμονή του στο Παρίσι μεταμόρφωσε το ύφος και την τεχνική του. Το 1940 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου διπλασιάστηκε η γονιμότητα του.  Ανανέωσε τη τσέχικη μουσική και άφησε τα ίχνη του στην ευρωπαϊκή μουσική. (‘Ο στρατιώτης και η χορεύτρια’, ‘Double concerto’, ‘Spalicec’, ‘Half time’.)


Bohuslav Martinu: Double Concerto for Two String Orchestras, Piano and TimpaniBohuslav Martinu -.Symphony Nº 6 "Fantaisies symphoniques"118. Sigismond Thalberg (1812-1871)

 Ο Sigismond Thalberg ήταν ένας συνθέτης που γεννήθηκε στην Ελβετία, αλλά δραστηριοποιήθηκε μουσικά στην Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Θεωρείται ο πιο βιρτουόζος πιανίστας του 19 ου αιώνα.

Συνθέσεις

Hexameron

Hexaméron, S. 365b: III. Variation I. Ben marcato

Piano Concerto in F minor, op. 5: I. Allegro maestoso

Piano Concerto in F minor, op. 5: III. Rondo. Allegro

Piano Concerto in F minor, op. 5: II. Adagio


Sigismond Thalberg "Fantasy & variations on Norma by Bellini"
119. Gustav Holst (1874-1934)O Gustav Theodore Holst ήταν Άγγλος συνθέτης και δάσκαλος μουσικής για σχεδόν 20 χρόνια. Είναι γνωστός για την ορχηστρική του σουίτα "Οι πλανήτες". Τα πρώτα του έργα επηρεάστηκαν από τον Γκρήγκ, τον Βάγκνερ, τον Ρίχαρντ Στράους και τον συμφοιτητή του Ραλφ Ουίλιαμς, ενώ αργότερα από την μουσική του Ραβέλ. Στο τέλος διαμόρφωσε το δικό του ύφος. Ο Χολστ συνέθεσε 200 έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται όπερες, ύμνοι και τραγούδια.
120. Darius Milhaud (1892-1974)


Ο Darius Milhaud ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και δάσκαλος. Θεωρείται από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες του 20ου αιώνα. Οι συνθέσεις του είναι επηρεασμένες από την τζάζ και την πολυτονικότητα.


121. Mikhail Glinka (1804-1857)


Ο Mikhail Ivanovich Glinka ήταν ο πρώτος Ρώσσος συνθέτης που κέρδισε την πλατειά αναγνώριση στην χώρα του και συχνά θεωρείται ως ο θεμελιωτής της ρωσσικής κλασσικής μουσικής. Οι συνθέσεις του Γκλίνκα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους μελλοντικούς ρώσσους συνθέτες.

Overture to "A Life for the Czar"Mikhail Glinka - A Life for the Tsar (Ivan Susanin): Dances

122. Arnold Schoenberg (1874-1951)


Ο Arnold Schoenberg ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης και ζωγράφος. Συνδέθηκε με τους εξπρεσιονιστές. Λόγω του ναζισμού μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1934. Στα πρώτα χρόνια της μουσικής του καριέρας επηρεάστηκε από τους Γερμανούς ρομαντικούς συνθέτες Μπράμς και Βάγκνερ. Αργότερα προσχώρησε στο κίνημα της ατονικότητας.
123. Alban Berg (1885-1935)


Ο Άλμπαν Μπεργκ (Alban Berg - Άλμπαν Μαρία Γιοχάννες Μπεργκ, όπως είναι το πλήρες όνομά του ήταν Αυστριακός συνθέτης. Χρημάτισε μέλος της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, μαζί με τον Άρνολντ Σένμπεργκ, και τον Άντον Βέμπερν.
Οι συνθέσεις του συνδυάζουν το υστερο-ρομαντικό ύφος του Γκούσταβ Μάλερ, προσαρμοσμένο στην δωδεκαφθογγική τεχνική του Άρνολντ Σένμπεργκ.
Στα 1913, δύο από τα Πέντε Τραγούδια από Λεζάντες για Καρτ-ποστάλ του Πήτερ Άλτενμπεργκ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Βιέννη υπό την διεύθυνση του Άρνολντ Σένμπεργκ. Το έργο αυτό, το οποίο είχε γραφθεί για συνοδεία από μια πολυμελή Ορχήστρα, κατά την πρώτη του εκτέλεση προκάλεσε κραυγές αποδοκιμασίας από το κοινό.
Κατά την διάρκεια μιας άδειάς του από τον αυστριακό στρατό στον οποίο υπηρετούσε, ξεκίνησε να συνθέτει την πρώτη περίφημη Όπερά του Βόιτσεκ.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον Άλμπαν Μπεργκ ήρθε με την εκτέλεση τριών αποσπασμάτων από τον Βόιτσεκ στα 1924. Η Όπερα αυτή, παρ' ότι είχε ολοκληρωθεί από το 1922, παρουσιάστηκε πρώτη σε πλήρη μορφή στις 14 Δεκεμβρίου 1925, υπό την διεύθυνση του Έριχ Κλάιμπερ στο Βερολίνο. Σήμερα ο Βόιτσεκ θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες Όπερες της Σύγχρονης Κλασικής Μουσικής, μαζί με την επίσης διάσημη Όπερα του Μπεργκ, Λούλου, η οποία συνάντησε τους επευφημισμούς των κριτικών.
Το πιο γνωστό έργο του Άλμπαν Μπεργκ ωστόσο, θεωρείται το ελεγειακό Κονσέρτο για Βιολί.

Alban Berg - Violin ConcertoAlban Berg : Lyric Suite - Karajan*
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου