Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Όπερες βασισμένες στην Ελληνο-ρωμαϊκή μυθολογία - 2

Η εγκατάλειψη της Αριάδνης


Η εγκατάλειψη της Αριάδνης αρ. 98, είναι μια μονόπρακτη όπερα σε μουσική του Ντάριους Μιλώ ( Darius Milhaud) σε λιμπρέτο του Henri Hoppenot  και βασίζεται στην Ελληνική μυθολογία. Είναι η δεύτερη σύντομη όπερα από τις 3 και διαρκούν συνολικά περί τα 27 λεπτά. Οι άλλες 2 είναι η αρπαγή της Ευρώπης αρ. 94 και η απελευθέρωση του Θησέα αρ. 99 .

Στην ελληνική μυθολογία, η Αριάδνη ήταν κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης. Το όνομά της συνδέεται ιδιαίτερα με τον μύθο του Θησέα με τον Μινώταυρο, και με το θεό Διόνυσο.
Όταν ο Θησέας γιός του Αιγέα, βασιλιά των Αθηνών, έφτασε στην Κρήτη, για να προσφερθεί ως θύμα στον μινώταυρο, συνάντησε την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη και κέρδισε την εύνοια της.
Για τον γλυτώσει από τον βέβαιο θάνατο, η Αριάδνη κατέφυγε σε ένα τέχνασμα - του έδωσε ένα κουβάρι νήμα ( ο περίφημος μίτος της Αριάδνης) χάριν του οποίου μπόρεσε να βρει την έξοδο του Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο.
Στη φυγή του από την Κρήτη, ο Θησέας πήρε μαζί του την Αριάδνη και έπλευσαν προς την Αθήνα.

Στο γυρισμό τους για την Αθήνα, ο Θησέας και οι σύντροφοί του έκαναν μια στάση στο νησί της Νάξου.
Εκεί, στο όνειρο του Θησέα εμφανίστηκε ο θεός Διόνυσος και του είπε ότι έπρεπε να φύγουν από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του. Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε το θεό Διόνυσο κι έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί.
Ο Διόνυσος της χάρισε χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την έφερε μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφθασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού.
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από μερικούς θεωρείται κόρη του Αγήνορα (ο Φοίνιξ ήταν γιος του Αγήνορα).
Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.

Darius Milhaud: Trois Opéras-Minute (1927/1928)

I. L'Enlèvement d'Europe, op. 94 (1927)
II. L'Abandon d'Ariane, op. 98 (1928) [08:21]
III. La Délivrance de Thésée, op. 99 (1928) [20:00]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου