Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

15. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Κλασσική περίοδος (1700-1800) 1

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( 1700-1800 )

Ξεχασμένοι  συνθέτες

91. Wilhelm Friedemann Bach (1710-1784)

O Wilhelm Friedemann Bach ήταν, δεύτερο παιδί του Johann Sebastian Bach , ένας Γερμανός συνθέτης και οργανίστας. Παρά την ιδιοφυία του ως συνθέτης και οργανίστας, τα έσοδα και οι απασχολήσεις του ήταν ασταθής και πέθανε φτωχός. Οι συνθέσεις του Friedemann περιλαμβάνουν αρκετές καντάτες και ενόργανα έργα από τα οποία ξεχωρίζουν οι φούγκες, πολοναίζες και φαντασίες του για πιάνο και τα ντουέτα για δυο φλάουτα.







92. Franz Xaver Sussmayr (1766-1791)


Ο Franz Xaver Sussmayr ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης, περισσότερο γνωστός για την συμβολή του στην ολοκλήρωση του Requiem του Amendeus Mozart.


Süssmayr: "Sinfonia Turchesca"



Franz Xaver Süssmayr - Requiem





93. Francois Devienne (1759-1803)


O Francois Devienne ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και καθηγητής του φλάουτου στο Conservatory του Παρισίου. Έχει γράψει πάνω από 300 ορχηστρικά έργα για πνευστά και κυρίως για φλάουτο και 12 όπερες. Οι συνθέσεις του για φλάουτο αναδείχτηκαν από τον αξεπέραστο βιρτουόζο του οργάνου Jean-Pierre Rampal. Στις μέρες του ήταν γνωστός σαν "ο Μότσαρτ του φλάουτου".
Τα έργα του έχουν μια απαράμιλλη μελωδικότητα.







94. Jan Ladislav Dussek (1760-1812)

Ο Jan Ladislav Dussek ήταν ένας Τσέχος συνθέτης και πιανίστας. Ήταν ένας διάσημος εκπρόσωπος της τσεχικής μουσικής στο εξωτερικό στα τέλη του 18ου αιώνα. Σαν βιρτουόζος του πιάνου ταξίδευε συχνά σε όλη την Ευρώπη. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από λυρισμό που διακόπτεται από ξαφνικές δυναμικές εκρήξεις. Τα έργα του δεν είναι μόνο για πιάνο, αλλά ήταν επίσης ένας σπουδαίος συνθέτης για άρπα . Τα κοντσέρτα του είναι  συναρπαστικά.

Jan Ladislav Dussek - Piano Concerto in G-minor, Op.49 (1801)



Jan Ladislav Dusík (Dussek) Harp Sonatas




95. Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)


O Carl Philipp Emanuel Bach ήταν ένας Γερμανός συνθέτης της κλασσικής περιόδου, το πέμπτο παιδί και ο δεύτερος (επιζών) γιός του Johann Sebastian Bach. Ο Carl P. E. Bach ήταν ένας σημαντικός συνθέτης στην ενδιάμεση περίοδο μεταξύ της μετάβασης από την εποχή του μπαρόκ στην κλασσική και ρομαντική που ακολούθησε. Είναι γνωστός επίσης ως ο "Μπαχ του Βερολίνου" ή ο "Μπαχ του Αμβούργου".

Στα πιο δημοφιλή έργα του Καρλ Μπαχ αναφέρονται οι συμφωνίες του. Από τις συμφωνίες του Βερολίνου η δημοφιλέστερη είναι η σε E minor, Wq. 178. Το αριστούργημα του, όμως, σε αυτό το είδος της μουσικής, είναι οι τέσσερες ορχηστρικές του συμφωνίες για 12 φωνές, έργο Wq.183. Ο Καρλ Μπαχ ήταν ένας πληθωρικός συνθέτης έργων κοντσέρτου από τα οποία ξεχωρίζουν τα 6 κοντσέρτα για τσέμπαλο κοντσερτάτο,  Wq.43. Έγραψε επίσης πολλά έργα μουσικής δωματίου, όπως και σονάτες για τσέμπαλο ( Keyboard sonatas - οι σονάτες Solfeggietto, La Caroline). Από τα χορωδιακά έργα, αναφέρεται το Magnificat in D Wq. 215, έργο που τον απασχόλησε σχεδόν σε ολόκληρη την ζωή του και το Heilig, Wq. 217.

 

Carl Philipp Emanuel Bach: Concerto for Cello in A minor No. 1, Wq. 170


Carl Philipp Emanuel Bach, Flute Concerto in D minor Wq. 22 (FULL).James Galway (f.)



C.P.E. Bach: MAGNIFICAT [complete version]


 

96. Myslivecek (1737-1781)


O Josef Myslivecek ήταν ένας Τσέχος συνθέτης που συνέβαλε στο σχηματισμό του κλασσικισμού στην μουσική κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Myslivecek εφοδίασε τον νεαρό φίλο του Μότσαρτ με σημαντικά συνθετικά πρότυπα για την ανάπτυξη της συμφωνίας, της σοβαρής ιταλικής όπερας και του κοντσέρτου για βιολί. Ο συνθέτης ήταν οικογενειακός φίλος των Μότσαρτ.
Έγραψε 26 όπερες,μεταξύ των οποίων και η όπερα il Bellerofonte. Στα άλλα του έργα περιλαμβάνονται, ορατόρια, συμφωνίες, κοντσέρτα και μουσική δωματίου.


Josef Myslivecek Violin Concerto in D major


Myslivecek: Antigona -- Saro qual é il torrente Magdalena Kožená



Josef Mysliveček - Motezuma - HD - The only complete video recording of this opera that has ever been taken.


Josef Mysliveček Il Bellerofonte, Opera in 3 acts Complete







97. Giovanni Battista Sammartini (1701-1775)

Ο Giovanni Battista Sammartini ήταν ένας Ιταλός συνθέτης, ομποϊστας, οργανίστας, διευθυντής χορωδίας και δάσκαλος. Στους μαθητές του είχε τον Gluck. Ο Sammartini ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης, και οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν 4 όπερες, περί τις 70 συμφωνίες, 10 κοντσέρτα και μουσική δωματίου, ενώ θρησκευτικά και δραματικά έργα έχουν χαθεί. Έχει διασωθεί ένα Magnificat.
Η μουσική του Sammartini έχει χωρισθεί σε 3 περιόδους. Η πρώϊμη (1724-1739) της οποίας η μορφή είναι ένα μίγμα μουσικής μπαρόκ και προκλασικής, η μεσαία (1740-1758) η οποία αντανακλάει μια προκλασική μορφή και η τελευταία (1759-1774) η οποία υποδηλώνει κλασική επιρροή. Η μεσαία περίοδος θεωρείται η πιο σημαντική και πρωτοπόρα.
 


Giovanni Battista Sammartini. Sinfonia in D major J-C 22



 
GIOVANNI BATTISTA SAMMARTINI.- MAGNIFICAT in B Flat Major



Giovanni Battista Sammartini - Flute Concertino in D major