Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Η Λαική Συνέλευση του Δήμου ( 10-4-2005)

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ  από την σκοπιά των συλλόγων του Πόρτο Ράφτη

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2005 πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο " Άρτεμις " η λαϊκή συνέλευση του Δήμου με θέμα : Ο απολογισμός της διετίας 2003-2004 και ο σχεδιασμός για την επόμενη διετία.
Η προσέλευση των πολιτών ήταν περιορισμένη. Το γεγονός αυτό ίσως να οφείλεται στην άκριτη εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δημοτική αρχή ή στην απογοήτευση τους από τις υποσχέσεις και τις ενδεχόμενες προσδοκίες τους.
Η πρόθεση μου ασφαλώς δεν είναι να παρουσιάσω τον απολογισμό του δήμου. Την υποχρέωση αυτή την έχει αποκλειστικά η δημοτική αρχή.
Η σχετική διαδικασία διεξαγωγής της συνέλευσης καθορίστηκε από την δημοτική αρχή, παρ' όλο που έγιναν κάποιες ανώδυνες βελτιώσεις στην πορεία της συζήτησης.
Βέβαια μίλησαν όλοι οι ομιλητές που θέλησαν παρέμβουν και να διατυπώσουν την άποψη τους απρόσκοπτα χωρίς σκόπιμες διακοπές με μόνη λυπηρά εξαίρεση την βάναυση και φασιστική διακοπή της ομιλίας του δημοτικού συμβούλου κ. Νικολάκη Νίκου από πολίτες του Μαρκόπουλου που είναι προκατειλημμένοι ή και κατευθυνόμενοι και δεν θέλουν να ακουστεί μία δυνατή και τεκμηριωμένη φωνή που μιλάει για το αυτονόητο. Το ενδιαφέρον του δήμου επιτέλους να στραφεί προς τα προβλήματα του Πόρτο Ράφτη. Ο σεβασμός στην κοινωνική ομοιογένεια του Μαρκόπουλου και την οφειλόμενη αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων του είναι κατανοητή και αποδεκτή. Αλλά θα πρέπει πλέον να δούμε ρεαλιστικά την ανάπτυξη του Πόρτο Ράφτη , την μελλοντική γιγάντωση του, το υποχρεωτικό μπόλιασμα της κοινωνικής ομοιογένειας των  γηγενών κατοίκων του Μαρκόπουλου με διαφορετική νοοτροπία που θα κουβαλούν συνέχεια οι νέοι κάτοικοι της πόλης του Πόρτο Ράφτη.
Αυτοί οι κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη ζητούν και απαιτούν τον ανάλογο σεβασμό από τους πολίτες του Μαρκόπουλου.
Στο όνομα αυτών των κατοίκων μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικολάκης και προσπάθησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, ενώπιον των πολιτών, για αποφάσεις και σχεδιασμό που θα οδηγούν στην δημιουργία μιας πόλης με ανθρώπινο πρόσωπο και σεβασμό στο ανθρώπινο παράγοντα .
Η προστασία του από τον διευθύνοντα την συζήτηση της συνέλευσης δεν ήταν η αναμενόμενη και η προσήκουσα.
Το μεγαλύτερο μέρος της συνέλευσης καλύφθηκε από τις ομιλίες του Δημάρχου, του επί κεφαλής της αντιπολιτεύσεις , των δημοτικών συμβούλων, των υποψηφίων δημάρχων.
Η δημοτική αρχή παρουσίασε το έργο της ,τόσο το εμφανές, όσο και το αφανές και προσπάθησε να αποδείξει το αυτονόητο. Ότι ο αγώνας της και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε είναι για όφελος των πολιτών και της πόλης. Στη συνέχεια της συνέλευσης διαπιστώθηκε μία διακριτική συναίνεση στην πορεία του δημοτικού έργου από την σημερινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής βεβαίως δεν θα πρέπει με οιονδήποτε τρόπο να υποβαθμίζονται και να μην θεωρούνται οι ενδεδειγμένες. Θα πρέπει όμως να αναπροσαρμόζονται  όσες φορές αποκλίνουν.
Το έργο της δημοτικής αρχής δεν φθάνει στον πολίτη και δεν είναι ορατό, εφ' όσον δεν βελτιώνει την καθημερινότητα του.
Γι' αυτό μετράει τα αρνητικά και δεν βλέπει τα θετικά δρώμενα του δήμου.
Η περιοχή του Πόρτο Ράφτη σήμερα αποτελεί το 30 % των δημοτών του δήμου Μαρκοπούλου και είναι κατά δέκα φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο πολίτης λοιπόν, αυτός του Πόρτο Ράφτη, στην καθημερινότητα του όχι μόνο θέλει αλλά και δικαιούται :
  • να κυκλοφορεί με ασφάλεια και σιγουριά στους δρόμους. Αυτό σημαίνει δρόμους με σωστό οδόστρωμα, με επαρκή σήμανση, διαγραμμίσεις και με πεζοδρόμια.
  • να διαβιώνει σε μια καθαρή και περιβαντολογικά προστατευμένη πόλη. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου λειτουργεί με επάρκεια, ότι υπάρχει δημοτική αστυνομία που να εποπτεύει την λειτουργία της πόλης και να μην παροτρύνει ο δήμος τους πολίτες να αναλάβουν το ρόλο της. Επίσης ο δήμος θα έπρεπε να παρέμβει στην περισυλλογή των βοθρολυμμάτων από τα ιδιωτικά βυτιοφόρα, επηρεάζοντας την τιμολογιακή πολιτική τους, είτε  με την προμήθεια δημοτικών βυτιοφόρων- οχημάτων, είτε με την επαναλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες. Ο δήμος το οφείλει αυτό στους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη διότι άφησε, από ατυχή προγραμματισμό την παράκτια ζώνη του, χωρίς ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.
  • να έχει σχολεία όλων των βαθμίδων, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ . Αυτό σημαίνει προτεραιότητα του δήμου στις επιλογές αυτές.
  • να έχει δυνατότητα μετακίνησης από Μαρκόπουλο σε Πόρτο Ράφτη και το αντίστροφο  και την πρόσβαση του στο σταθμό " Κορωπίου" του προαστιακού σιδηροδρόμου με δημοτικά μέσα συγκοινωνίας. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη δημοτικής συγκοινωνίας και διευκόλυνση του πολίτη στην πρόσβαση του στις υπηρεσίες που βρίσκονται στο Μαρκόπουλο ή και στην ευρύτερη περιφέρεια των Αθηνών.


Κατσούρας Γιώργος
Πρόεδρος Κορώνης - ταμίας ΟΣΠΑ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου