Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

15. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Κλασσική περίοδος (1700-1800) 1

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( 1700-1800 )

Ξεχασμένοι  συνθέτες

91. Wilhelm Friedemann Bach (1710-1784)

O Wilhelm Friedemann Bach ήταν, δεύτερο παιδί του Johann Sebastian Bach , ένας Γερμανός συνθέτης και οργανίστας. Παρά την ιδιοφυία του ως συνθέτης και οργανίστας, τα έσοδα και οι απασχολήσεις του ήταν ασταθής και πέθανε φτωχός. Οι συνθέσεις του Friedemann περιλαμβάνουν αρκετές καντάτες και ενόργανα έργα από τα οποία ξεχωρίζουν οι φούγκες, πολοναίζες και φαντασίες του για πιάνο και τα ντουέτα για δυο φλάουτα.







92. Franz Xaver Sussmayr (1766-1791)


Ο Franz Xaver Sussmayr ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης, περισσότερο γνωστός για την συμβολή του στην ολοκλήρωση του Requiem του Amendeus Mozart.


Süssmayr: "Sinfonia Turchesca"



Franz Xaver Süssmayr - Requiem





93. Francois Devienne (1759-1803)


O Francois Devienne ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και καθηγητής του φλάουτου στο Conservatory του Παρισίου. Έχει γράψει πάνω από 300 ορχηστρικά έργα για πνευστά και κυρίως για φλάουτο και 12 όπερες. Οι συνθέσεις του για φλάουτο αναδείχτηκαν από τον αξεπέραστο βιρτουόζο του οργάνου Jean-Pierre Rampal. Στις μέρες του ήταν γνωστός σαν "ο Μότσαρτ του φλάουτου".
Τα έργα του έχουν μια απαράμιλλη μελωδικότητα.







94. Jan Ladislav Dussek (1760-1812)

Ο Jan Ladislav Dussek ήταν ένας Τσέχος συνθέτης και πιανίστας. Ήταν ένας διάσημος εκπρόσωπος της τσεχικής μουσικής στο εξωτερικό στα τέλη του 18ου αιώνα. Σαν βιρτουόζος του πιάνου ταξίδευε συχνά σε όλη την Ευρώπη. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από λυρισμό που διακόπτεται από ξαφνικές δυναμικές εκρήξεις. Τα έργα του δεν είναι μόνο για πιάνο, αλλά ήταν επίσης ένας σπουδαίος συνθέτης για άρπα . Τα κοντσέρτα του είναι  συναρπαστικά.

Jan Ladislav Dussek - Piano Concerto in G-minor, Op.49 (1801)



Jan Ladislav Dusík (Dussek) Harp Sonatas




95. Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)


O Carl Philipp Emanuel Bach ήταν ένας Γερμανός συνθέτης της κλασσικής περιόδου, το πέμπτο παιδί και ο δεύτερος (επιζών) γιός του Johann Sebastian Bach. Ο Carl P. E. Bach ήταν ένας σημαντικός συνθέτης στην ενδιάμεση περίοδο μεταξύ της μετάβασης από την εποχή του μπαρόκ στην κλασσική και ρομαντική που ακολούθησε. Είναι γνωστός επίσης ως ο "Μπαχ του Βερολίνου" ή ο "Μπαχ του Αμβούργου".

Στα πιο δημοφιλή έργα του Καρλ Μπαχ αναφέρονται οι συμφωνίες του. Από τις συμφωνίες του Βερολίνου η δημοφιλέστερη είναι η σε E minor, Wq. 178. Το αριστούργημα του, όμως, σε αυτό το είδος της μουσικής, είναι οι τέσσερες ορχηστρικές του συμφωνίες για 12 φωνές, έργο Wq.183. Ο Καρλ Μπαχ ήταν ένας πληθωρικός συνθέτης έργων κοντσέρτου από τα οποία ξεχωρίζουν τα 6 κοντσέρτα για τσέμπαλο κοντσερτάτο,  Wq.43. Έγραψε επίσης πολλά έργα μουσικής δωματίου, όπως και σονάτες για τσέμπαλο ( Keyboard sonatas - οι σονάτες Solfeggietto, La Caroline). Από τα χορωδιακά έργα, αναφέρεται το Magnificat in D Wq. 215, έργο που τον απασχόλησε σχεδόν σε ολόκληρη την ζωή του και το Heilig, Wq. 217.

 

Carl Philipp Emanuel Bach: Concerto for Cello in A minor No. 1, Wq. 170


Carl Philipp Emanuel Bach, Flute Concerto in D minor Wq. 22 (FULL).James Galway (f.)



C.P.E. Bach: MAGNIFICAT [complete version]


 

96. Myslivecek (1737-1781)


O Josef Myslivecek ήταν ένας Τσέχος συνθέτης που συνέβαλε στο σχηματισμό του κλασσικισμού στην μουσική κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Myslivecek εφοδίασε τον νεαρό φίλο του Μότσαρτ με σημαντικά συνθετικά πρότυπα για την ανάπτυξη της συμφωνίας, της σοβαρής ιταλικής όπερας και του κοντσέρτου για βιολί. Ο συνθέτης ήταν οικογενειακός φίλος των Μότσαρτ.
Έγραψε 26 όπερες,μεταξύ των οποίων και η όπερα il Bellerofonte. Στα άλλα του έργα περιλαμβάνονται, ορατόρια, συμφωνίες, κοντσέρτα και μουσική δωματίου.


Josef Myslivecek Violin Concerto in D major


Myslivecek: Antigona -- Saro qual é il torrente Magdalena Kožená



Josef Mysliveček - Motezuma - HD - The only complete video recording of this opera that has ever been taken.


Josef Mysliveček Il Bellerofonte, Opera in 3 acts Complete







97. Giovanni Battista Sammartini (1701-1775)

Ο Giovanni Battista Sammartini ήταν ένας Ιταλός συνθέτης, ομποϊστας, οργανίστας, διευθυντής χορωδίας και δάσκαλος. Στους μαθητές του είχε τον Gluck. Ο Sammartini ήταν ένας παραγωγικός συνθέτης, και οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν 4 όπερες, περί τις 70 συμφωνίες, 10 κοντσέρτα και μουσική δωματίου, ενώ θρησκευτικά και δραματικά έργα έχουν χαθεί. Έχει διασωθεί ένα Magnificat.
Η μουσική του Sammartini έχει χωρισθεί σε 3 περιόδους. Η πρώϊμη (1724-1739) της οποίας η μορφή είναι ένα μίγμα μουσικής μπαρόκ και προκλασικής, η μεσαία (1740-1758) η οποία αντανακλάει μια προκλασική μορφή και η τελευταία (1759-1774) η οποία υποδηλώνει κλασική επιρροή. Η μεσαία περίοδος θεωρείται η πιο σημαντική και πρωτοπόρα.
 


Giovanni Battista Sammartini. Sinfonia in D major J-C 22



 
GIOVANNI BATTISTA SAMMARTINI.- MAGNIFICAT in B Flat Major



Giovanni Battista Sammartini - Flute Concertino in D major


Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

12. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Μπαρόκ περίοδος 1

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΠΑΡΟΚ ( 1600-1700 )

Ξεχασμένοι συνθέτες

69. Jacques de Chabonnieres (1602-1672)


Ο Jacques Champion de Chambonnieres ήταν ένας Γάλλος οργανίστας, χορευτής και συνθέτης. Γεννήθηκε από μια μουσική οικογένεια, τους Chambonnieres και  έκανε μια μεγάλη καριέρα σαν οργανίστας στο Παρίσι και θεωρούνταν στην εποχή του, ως ο σπουδαιότερος μουσικός στην Ευρώπη. Προς το τέλος της ζωής του έχασε την φήμη αυτή. Πέθανε φτωχός σε μεγάλη ηλικία και αφού δημοσίευσε πλήθος έργων του. Σήμερα θεωρείται σαν ένας από τους μεγαλύτερους οργανίστες της γαλλικής σχολής.
Γεννήθηκε στο Παρίσι και πολύ λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι οικογένεια του περιλάμβανε πολλούς μουσικούς. Τα πρώτα μουσικά μαθήματα τα πήρε από τον πατέρα του. Ήδη από το 1611 ο συνθέτης άρχισε να δείχνει αξιοσημείωτο ταλέντο και το χρόνο αυτό κληρονόμησε τη θέση του πατέρα του στην αυλή. Το 1621 ο συνθέτης παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα  Marie Leclerc. Σημείωσε σημαντική φήμη από τις αρχές του 1630, πρώτα ως βιρτουόζος του κλαβεσέν και μετά ως ένας χορευτής. Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ήταν στο Ballet de la marine το 1635 ενώπιον του βασιλιά. Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1642 πήρε την θέση του ως οργανίστας της αυλής, ενώ παράλληλα οργάνωνε κοντσέρτα επί πληρωμή. Επί πρόσθετα δίδασκε μουσική και τελικά δημιούργησε την πρώτη σχολή οργάνου (κλειδοκύμβαλου) στην Γαλλία.
Το 1650 η γυναίκα του πέθανε και το 1652 παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του Marguerite Ferret.
Η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευε συνέχεια μέχρι το θάνατο του το 1672. Πολλά έργα του χάθηκαν και δημοσιεύτηκαν μόνο 2 τόμοι έργα του για όργανο.
 
 
 
 



 
70. Barbara Strozzi ( 1619-1663) 

Η  Barbara Strozzi ήταν μία τραγουδίστρια και συνθέτης στην εποχή του μπαρόκ.
Γεννήθηκε στην Βενετία και υιοθετήθηκε από την οικογένεια Strozzi. Εμφάνισε πολύ νωρίς το φωνητικό της ταλέντο και επεδίωξε να το γνωρίσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο.
Όμως το συνθετικό της ταλέντο ήταν εξ'  ίσου σημαντικό. Πέθανε στην Πάντοβα το 1677. 
Δημοσίευσε το έργο της, σε αντίθεση με τους σύγχρονούς της συνθέτες, σε ένα ενιαίο τόμο. Τα 3/4 του μουσικού της έργου είναι γραμμένα για σοπράνο.

Barbara Strozzi. "Che si può fare". Mariana Flores. soprano.




Barbara Strozzi (1619-1677) Sino alla morte



Raquel Andueza - L'amante segreto - Barbara Strozzi


Strozzi: Lagrime mie - Emanuela Galli




71. Sainte Colombe (1640-1690)

O Monsieur de Sainte Colombe ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και βιολονίστας. Ήταν ένας διάσημος βιρτουόζος της βιόλας ντα κάμπα. Στα περισσότερο πρωτοποριακά έργα του συνθέτη περιλαμβάνονται 67 κοντσέρτα για a doneux violes esgales και πάνω από 170 κομμάτια για σόλο εφτάχορδη βιόλα. Τα έργα αυτά τον καθιστούν το πιο παραγωγικό συνθέτη πριν τον Marin Marais.

 Sainte-Colombe - Suite for Solo Viola da Gamba - Mov. 1-2/5




Sainte Colombe - Suite in D minor (viola da gamba) - Marianne Muller

Les Pleurs ( M. de Sainte - Colombe ) - Jordi Savall



SAINTE-COLOMBE - CONCERTS A 2 VIOLES ESGALES - SAVALL




72. Giacomo Carissimi (1605-1674)

Ο Giacomo Carissimi ήταν ένας Ιταλός συνθέτης. Είναι ένας από τους πιο ονομαστούς δασκάλους της μουσικής του πρώϊμου Μπαρόκ. Το 1628 έγινε αρχιμαέστρος ( chapel master) στην εκκλησία του Αγίου Απολλιναρίου στη Ρώμη, θέση που κράτησε μέχρι το θάνατο του. Πέθανε στη Ρώμη το 1674.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Carissimi ήταν η παραπέρα βελτίωση του ρετσιτατίβου που εισήγαγε ο Monteverdi και η ανάπτυξη του ορατορίου του οποίου υπήρξε ο πρώτος αξιόλογος συνθέτης( Ορατόριο του Santissimo Crocifisso ). Η συμβολή του συνθέτη στην εκκλησιαστική, χορωδιακή και μουσική δωματίου είναι παρόμοια με εκείνη του Francesco Cavalli στην ιστορία της όπερας.

Giacomo Carissimi - 'Jonas' (Historia Jonae)



Vanitas vanitatum oratorio of Giacomo Carissimi







 
73. William Lawes (1602-1645)

O William Lawes ήταν ένας Άγγλος συνθέτης. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της εφηβικής του ζωής στην Αυλή του Καρόλου. Συνέθετε κοσμική μουσική και τραγούδια για τις γιορτές, αλλά και θρησκευτικά ανθέμια, μοτέτα για την προσωπική θρησκευτική χρήση (προσευχή) του Καρόλου. Σημερα είναι περισσότερο γνωστός για τα έργα του, την σουίτα consort και την μουσική lyra viol.

William Lawes - Consort Sett IV a5 in F

 
 
 
 
 



74. Georg Muffat (1653-1704)

O Georg Muffat ήταν ένας συνθέτης του μπαρόκ. Είναι περισσότερο γνωστός για τα ανεκτίμητα τετράδια με συλλογές συνθέσεων για έγχορδα Florilegium Primum and Florilegium Secundum (1695-1698). Ο συνθέτης γεννήθηκε στο Megeve, Duchy of Savoy (τώρα στην Γαλλία) και είχε σκωτικές καταβολές. Σπούδασε στο Παρίσι τα έτη 1663-1669 με δάσκαλο τον συνθέτη Jean Baptiste Lully.
 Από το 1690 μέχρι το θάνατο του ήταν αρχιμουσικός στον επίσκοπο του Passau. Ο γιός του Gottlieb Muffat ήταν επίσης ένας επιτυχημένος συνθέτης.
Ο Muffat ήταν , όπως πριν από αυτόν ο Johann Jakob Froberger και μετά από αυτόν o Handel, ένας κοσμοπολίτης συνθέτης ο οποίος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις ανταλλαγές μεταξύ των Ευρωπαϊκών μουσικών παραδόσεων.

Georg Muffat - Concerto en Sol Majeur


Georg Muffat: Passacaglia (aus: Apparatus musico-organisticus)


G. Muffat: Bona Nova - Concerto grosso n. 1 in D minor from Élite d'une harmonie instrumentale




75. Johann Froberger (1616-1667)

Ο Johann Jakob Froberger ήταν ένας Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ και οργανίστας. Ήταν από τους πιο ονομαστούς συνθέτες της εποχής του και επηρέασε πρακτικά κάθε αξιόλογο συνθέτη στην Ευρώπη, ενώ με τα συχνά ταξίδια του σε διάφορες χώρες συνέβαλε τα μέγιστα στην ανταλλαγή της μουσικής παράδοσης. Είναι αξιομνημόνευτος για τα έργα του σε κλειδοκύμβαλο. Κατά την διάρκεια της ζωής του, είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο 2 συνθέσεις του! Όμως κυκλοφορούσαν σε χειρόγραφα οι συνθέσεις του και είναι ο μόνος συνθέτης του 17ου αιώνα που το όνομα του δεν ξεχάστηκε ποτέ εντελώς. Τα έργα του μελετήθηκαν τον 18ο αιώνα και επηρέασαν την δημιουργία του κλασικού ρυθμού από συνθέτες όπως, ο Handel, Bach, ακόμη και οι Mozart και Beethoven. 
Η ζωή του ταξινομείται επιγραμματικά σε περιόδους .

1616–1634:  Τα πρώτα του χρόνια στην Στουτγκάρδη.
1634–1649:  Υπηρεσία στην Αυλή της Βιέννης και ένα ταξίδι στην Ιταλία.

1649–1653:  Χρόνια ταξιδιών.
1653–1667:
  Τελευταία χρόνια στη Βιέννη, απόσυρση και θάνατος.
Οι συνθέσεις που εκδόθηκαν όσο ζούσε είναι η εξάχορδη Φαντασία ( Hexachord Fantasia) και το Fugues et caprices (1660).
Μεγάλος αριθμός έργων διατίθενται σε χειρόγραφα για σουίτες κλειδοκύμβαλου και πολυφωνικά έργα.


 
 
 
 
 
 



76. Matthew Locke (1630-1677)


Ο Matthew Locke ήταν ένας Άγγλος συνθέτης του μπαρόκ και θεωρητικός της μουσικής. Έγραψε την μουσική για την μασκαράτα ( Masque) Cupid and Death του συγγραφέα James Shirley (1653). Έγραψε επίσης μουσική για το έργο The Siege of Rhodes toy δραματουργού William Davenant. Έγραψε επίσης μουσική για την στέψη του Καρόλου του Δεύτερου.






 
 
 


 
77. John Blow (1648-1708)


O John Blow ήταν ένας Άγγλος συνθέτης του μπαρόκ και οργανίστας. Το 1685 ονομάστηκε προσωπικός μουσικός του βασιλιά James II. Η μόνη σκηνική του σύνθεση Venus and Adonis (1680-1687) επηρέασε το Purcell στην όπερα του Dido and Aeneas.
To 1687 έγινε μαέστρος της χορωδίας του καθεδρικού ναού του Αγίου Πάυλου. Το 1699 έγινε συνθέτης στο βασιλικό παρεκκλήσιο (Chapel Royal).
O Blow έγραψε 14 λειτουργίες και περισσότερα από 100 ανθέμια. Εκτός από την εκκλησιαστική μουσική, έγραψε την μασκαράτα Venus and Adonis.



John Blow - An Ode on the Death of Mr. Henry Purcell (1695)


John Blow - Vénus & Adonis - Official Trailer




 
78. Marin Marais (1656-1728)


O Marin Marais ήταν ένας Γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος του viol. Το 1676 προσελήφθηκε ως μουσικός στη βασιλική Αυλή των Βερσαλλιών. Ήταν δεξιοτέχνης της βιόλας και ξεχωριστός Γάλλος συνθέτης για αυτό το όργανο . Έγραψε πολλά έργα για την βιόλα. Τα άλλα έργα του αναφέρονται σε pieces en trio (1692) και τέσσερες όπερες (1693-1709).


Marin Marais: Sonnerie de Ste. Geneviève du Mont-de-Paris from La Gamme [...] (1723) / J. Savall


Marin Marais | Folies D'Espagne | Jordi Savall



Marin Marais: Le Labyrinthe (the Labyrinth); Cassandra Luckhardt, viola da gamba



 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

14. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Μπαρόκ περίοδος 3

Ξεχασμένοι Συνθέτες

85. Johann Jacob Walther (1650-1717)
 
O Johann Jakob Walther ήταν ένας Γερμανός βιολονίστας και συνθέτης. Σαράντα συνθέσεις του είναι γνωστές και είναι συγκεντρωμένες σε 2 τόμους.
1. Σκέρτσα για σόλο βιολί με μπάσο κοντίνουο (1676) και
2. Hortulus chelicus (1688)
 
Johann Jakob Walther - Suite no. 9 C minor


Christ ist erstanden, by Johann Walther (1496-1570)



Johann Jakob Walther: Capricci



86. Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755)


Ο Joseph Bodin de Boismortier ήταν ένας Γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ, στην ενόργανη μουσική, καντάτες, όπερες-μπαλέτο και χορωδιακή μουσική. Ο Boismortier ήταν ένας από τους πρώτους μουσικούς που δεν είχαν πατρόνο. Έχοντας πάρει μια βασιλική άδεια για να εγγράφει την μουσική του (1724), έκανε τεράστια περιουσία με την δημοσίευση της μουσικής του και πώληση της στο κοινό.
 










 

87. Johann David Heinichen (1683-1729)

 
Ο Johann David Heinichen ήταν ένας Γερμανός συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής. Έγραψε πολλά έργα, ενόργανης θρησκευτικής και εγκόσμιας μουσικής (15 λειτουργίες και ρέκβιεμ, 9 μαγκνίφικατ, 30 ψαλμούς, 8 ύμνους, 6 αντίφωνα, 4 λιτανείες, 3 τε ντέουμ, 10 διάφορα, 4 ορατόρια, 5 σερενάτες, 6 όπερεςκαι 14 κοντσέρτα).
 
 
 
 
 
 
 
 
 

88. Pietro-Antonio Locatelli (1695-1764)

 
Ο Pietro Antonio Locatelli ήταν ένας Ιταλός συνθέτης του μπαρόκ και βιολονίστας. Τα έργα του Locatelli μπορεί να ταξινομηθούν σε 3 κατηγορίες.
Έργα για δικιά του χρήση ως βιρτουόζου ( Κοντσέρτο για βιολί αρ.3, Καπρίτσι - Capricci)
αντιπροσωπευτικά έργα για μεγαλύτερα σύνολα
μουσική δωματίου και έργα για μικρά σύνολα.
 
 
Locatelli Pietro Antonio - " Concerto II in Do minore " op.III


Pietro Antonio Locatelli "Il Pianto d`Arianna"




89. Johann Joachim Quantz (1697-1773)

Ο Johann Joachim Quantz ήταν ένας Γερμανός φλαουτίστας, συνθέτης και κατασκευαστής φλάουτου. Συνέθεσε εκατοντάδες σονάτες και κοντσέρτα για φλάουτο (σονάτες για φλάουτο, σονάτες τρίο, σόλο για φλάουτο, κοντσέρτα για φλάουτο, άλλα ορχηστρικά έργα, άριες και τραγούδια). Έγραψε επίσης ένα δοκίμιο- οδηγό για την χρήση-λειτουργία του φλάουτου.

Johann Joachim Quantz. Flute Concerto in G minor Qv 5:196 (No 262)




 Johann Joachim Quantz. Flute Concerto in A minor 5:236 (No.193)


 
90. Johan Helmich Roman (1695-1758)

Ο Johan Helmich Roman ήταν ένας Σουηδός συνθέτης της μπαρόκ εποχής. Έχει αποκληθεί ως ο Σουηδός " Χαίντελ". Είναι ο πρωτεργάτης της Σουϊδικής όπερας. Η πιο γνωστή του σύνθεση είναι το "Drottningholm Music (Μουσική των βασιλικών γάμων).

Johan Helmich Roman - Drottningholmsmusiken (1744)




Johan Helmich Roman - Violin Concerto in D-minor, BeRi 49



Johan Helmich Roman - Flute Concerto in G-major, BeRi 54



Johan Helmich Roman - Cantata - Bröllopsmusik - Aria & Duetto - I funnit ren vad andra leta



 

13. Ξεχασμένοι συνθέτες κλασσικής μουσικής - Μπαρόκ περίοδος 2

Ξεχασμένοι Συνθέτες

79. Matthias Weckmann (1616-1674)

 
O Matthias Weckmann ήταν Γερμανός μουσικός και συνθέτης της περιόδου Μπαρόκ. Γεννήθηκε στην Niederdorla (Θουριγγία) και πέθανε στο Αννόβερο. ο Weckmann συνέθεσε χορωδιακά πρελούδια και μουσική για όργανο και κλειδοκύμβαλο, πολλές σονάτες για 3 ή 4 όργανα και ορχηστρική και χορωδιακή θρησκευτική μουσική. Το έργο του θα είχε ξεχαστεί, εάν δεν υπήρχε ενδιαφέρον κατά τον 19ο αιώνα να αναζητηθούν οι προκάτοχοι του Γιόχαν Μπαχ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
80. Johann Schmelzer (1623-1680)

Ο Johann Heinrich Schmelzer ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης και βιολονίστας της εποχής του Μπαρόκ. Δεν είναι γνωστό τίποτα για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αλλά φαίνεται να έφθασε στην Βιέννη κατά το 1630 και παρέμεινε συνθέτης και μουσικός στην Αυλή των Αψβούργων μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Schmelzer ήταν ένας από του σπουδαιότερους βιολονίστες εκείνης της περιόδου και επηρέασε πολύ τους μετέπειτα Γερμανούς και Αυστριακούς συνθέτες του βιολιού. Ήταν ο πρώτος Αυστριακός συνθέτης της γενιάς του και επηρέασε τον Heinrich Ignaz Biber.
 
J.H.SCHMELZER - Ciaccona in A major



Johann Schmelzer: Sonata Quarta; Elizabeth Blumenstock, baroque violin, with Voices of Music



 
81. Jean-Henri d" Anglebert (1635-1691)

O Jean-Henri d' Anglebert ήταν ένας Γάλλος συνθέτης, βιρτουόζος του κλειδοκύμβαλου και οργάνου. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κλειδοκύμβαλου του καιρού του. Το κύριο έργο του D' Anglebert είναι μια συλλογή από τέσσερες σουίτες για κλειδοκύμβαλο που εκδόθηκε το 1689 στο Παρίσι, κάτω από τον τίτλο - Pieces de clavecin.


Jean-Henry D'Anglebert : Folies d'Espagne


Jean-Henry D'Anglebert Pieces D'Orgue,Scott Ross



 
82. Heinrich Biber (1644-1704)

O Heinrich Ignaz Franz von Biber ήταν ένας Βοημός-Αυστριακός συνθέτης και βιολονίστας. Γεννήθηκε στην μικρή Βοημική πόλη του Wartenberg. Ο Biber εργάστηκε αρχικά στο Graz και τελικά εγκαταστάθηκε στο Salzburg μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Biber ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες βιολιού στην ιστορία του οργάνου. Έγραψε επίσης ένα από τα πρώτα γνωστά έργα για σόλο βιολί, την μνημονιακή passacaglia από τις μυστηριακές σονάτες (Mystery Sonatas) που μέχρι σήμερα παίζεται σε κοντσέρτα.
Αντίθετα από τους περισσότερους συνθέτες για βιολί, ο Biber δεν περιόρισε τις συνθέσεις του μόνο για βιολί. Ήταν επίσης πληθωρικός συνθέτης θρησκευτικής μουσικής, λειτουργίες, ρέκβιεμ, μοτέτα κλπ. Μεταξύ των πολυφωνικών του έργων, το γνωστότερο είναι η λειτουργία Missa Salisburgensis (1682).

Heinrich Ignaz Franz Biber (*1644-1704†) - Missa Salisburgensis



BIBER PASSACAGLIA - Elicia Silverstein, violinist



Heinrich Ignaz Franz von Biber - Missa Bruxellensis (c.1700)


H.I.F. Biber Rosenkranz Sonaten, The Mystery Sonatas 1


 
83. Christopher Simpson (1615-1669)

O Christopher Simpson ήταν ένας Άγγλος μουσικός και συνθέτης, ασχολούμενος ιδιαίτερα με το όργανο viola da gamba. Όλα τα διασωθέντα έργα του αφορούν σύνολα βιολιού ή σόλο βιολί.

Christopher Simpson - Suite in D-major


Christopher Simpson - The Monthes - January



 

84. Carlo Legrenzi (1626-1690)

 
Ο Giovanni Legrenzi ήταν ένας Ιταλός συνθέτης όπερας, χορωδιακής και ενόργανης μουσικής και οργανίστας της μπαρόκ εποχής.Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες στην Βενετία στα τέλη του 17ου αιώνα. O Legrenzi συνέθεσε 17 όπερες, με πιο γνωστή του όπερα τον  Achille in Scyro (1664).