Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Χρώμιο στα Μεσόγεια ( 10-5-2005)


Καρκινογόνο χρώμιο απειλεί τα Μεσόγεια.
Μια ακόμη πρωτοβουλία της ΟΣΠΑ  σε αίτημα των κατοίκων


Στο άρθρο του Γιάννη Ελαφρού που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής στο φύλλο της 4-4-2005 και περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα  με την ηλεκτρονική διεύθυνση : www.portoraftinews.gr ,αποκαλύπτεται ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος που απειλεί τους κατοίκους των Μεσογείων.
"Η ανίχνευση μεγάλων ποσοτήτων χρωμίου στο Κορωπί, στον υδροφόρο ορίζοντα των Μεσογείων δεν μπορεί παρά να προκαλεί σόκ. Πόσω μάλλον όταν ανιχνεύεται στον βαθύτερο  υδροφόρο ορίζοντα, που μπορεί να ρυπάνει - σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρο Λέκκα - δεκάδες γεωτρήσεις , από τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και τα Γλυκά Νερά, μέχρι το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια και την Κερατέα, έως και τα παράλια του Σαρωνικού κόλπου."
Εξετάστηκαν δείγματα από τρεις γεωτρήσεις νοτιοανατολικά του Κορωπίου και βρέθηκε η παρουσία του χρωμίου να υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Η ανωτάτη επιτρεπτή τιμή για το ολικό χρώμιο( κυρίως το τρισθενές) στο νερό είναι 50 μγ/λ, ενώ για το εξασθενές χρώμιο δεν υπάρχει επιτρεπτό όριο, αφού θεωρείται ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Μεθενίτη, το χρώμιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία, στην παραγωγή  πυρίμαχων υλικών και στην χημική βιομηχανία ( βυρσοδεψεία,κλωστουφαντουργεία και βιομηχανίες χρωστικών και χρωμάτων).
Το χρώμιο δεν είναι σε κάθε μορφή του μορφή επικίνδυνο. Εμφανίζεται σε δύο μορφές , μία σταθερή του τρισθενούς χρωμίου και το εξασθενές χρώμιο αποτέλεσμα της βιομηχανικής - οικονομικής  δραστηριότητας του ανθρώπου που είναι ιδιαίτερα τοξικό. Τα διαφυγόντα υγρά αποβλήτων από βιομηχανίες επιμεταλλώσεων αυξάνουν τα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου στα ύδατα ( υπόγεια ή επίγεια ).
Η πρόσληψη του χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να γίνει είτε μέσω της τροφής ή μέσω της εισπνοής μολυσμένου με χρώμιο αέρα ή μέσω του δέρματος ή μέσω του ποσίμου νερού.
Το θέμα αυτό ανησύχησε τους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη επειδή το πόσιμο νερό περιέχει σε ένα ποσοστό νερό από γεωτρήσεις και ενεργοποιώντας την Ομοσπονδία των Συλλόγων του Πόρτο Ράφτη αποφασίστηκε να τεθεί άμεσα το θέμα στην δημοτική  Αρχή , ενώ επιστήμονες - κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη που εργάζονται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προσεφέρθησαν να προβούν άμεσα σε αναλύσεις χρωμίου σε δείγματα πόσιμου νερού και γεωτρήσεων από όπου ενισχύεται κατά περιόδους το πόσιμο νερό της περιοχής μας από την δημοτική Αρχή.

Κατσούρας Γιώργος
χημικός , Πρόεδρος Κορώνης και ταμίας ΟΣΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου