Ο Οικισμός Κορώνης στο Πόρτο Ράφτη
Ο Οικισμός άρχισε να οικοδομείται στη χερσόνησο της Κορώνης στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου του Πόρτο Ράφτη , στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε αγροτική και όχι σε δασική ή αρχαιολογική έκταση.
Όλα τα οικόπεδα του εν λόγω οικισμού έχουν νόμιμους τίτλους κυριότητας, δηλ. συμβόλαια νομίμως μεταγεγραμμένα στο οικείο Υποθηκοφυλακείο .
Ο οικισμός διαθέτει όλους τους δρόμους του ασφαλτοστρωμένους ή τσιμεντοστρωμένους, πλήρες δίκτυο ηλεκτροδότησης , υδροδότησης και τηλεφωνίας.
Έτσι όταν έγινε ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικού ( δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ 776/17-8-1977 { τεύχος Β΄}), ο οικισμός είχε οικοδομηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.
Ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικού στηρίχθηκε στην σχετική γνωμοδότηση της Α' ειδικής ολομέλειας του Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπως διατυπώθηκε στην 8/25-5-1977 Συνεδρία της χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η χερσόνησος της Κορώνης, όπου σώζεται οχύρωση των χρόνων του Χρεμωνιδείου πολέμου και δημοσιεύτηκε σε σχετικό νόμο (ΦΕΚ 1978).
Έκτοτε όμως και μέχρι το 1990 είχε οικοδομηθεί το 90% του οικισμού, διότι μόλις τότε υπήρξε σχετική ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στον Αστυνομικό Σταθμό Πόρτο Ράφτη προκειμένου να επιληφθεί τα δέοντα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, δηλ. απαγόρευσης ανέγερσης νέων οικοδομών ή λοιπών εργασιών . Έτσι οι οικιστές πληροφορήθηκαν ότι η χερσόνησος της Κορώνης είναι αρχαιολογικός χώρος.
Από το 1978 που ο χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός έως το 1990 που οι κάτοικοι της Κορώνης το πληροφορήθηκαν από την Αστυνομία, αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα, οι αγοροπωλησίες αγροτοτεμαχίων στη χερσόνησο Κορώνη και οι μεταγραφές στο Υποθηκοφυλακείο Κορωπίου συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Ενώ η πολιτεία έπρεπε ήδη από το 1978 να γνωστοποιήσει τον χαρακτηρισμό της χερσονήσου Κορώνης ως αρχαιολογικού χώρου, ως όφειλε, στα σχετικά συμβολαιογραφεία και στο υποθηκοφυλακείο Κρωπίας, ώστε να μην πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες τουλάχιστον, εν αγνοία των αγοραστών των αγροτεμαχίων για τον αρχαιολογικό καθεστώς στην περιοχή Κορώνης και έτσι να προστατεύσει τους πολίτες από το να αγοράσουν γη, να ξοδέψουν χρήματα που δεν τους περισσεύανε για κτίσουν σπίτια σε προστατευόμενη περιοχή.
Η απουσία όμως του Κράτους "των νόμων και της συνέπειας" συνεχίστηκε με την χορήγηση στον Οικισμό Κορώνης, παροχής ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνου, νομιμοποίησης των αυθαιρέτων οικιών ( νόμος Τρίτση), όπως και με τις άλλες "νόμιμα" αναπτυσσόμενες περιοχές του Πόρτο Ράφτη.
Επί πλέον, ο Οικισμός Κορώνης χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ( δια του Δήμου Μαρκοπούλου) το έτος 1990 για την κατασκευή γηπέδου αθλοπαιδιών - γήπεδο Μπάσκετ το οποίο πρόσφατα ανακαινίζει ο Δήμος Μαρκοπούλου, εφ' όσον του ανήκει.
Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι του οικισμού Κορώνης κινδυνεύουν σήμερα από ΘΥΜΑΤΑ της αδιαφορίας και ανικανότητας της Πολιτείας να μετατραπούν σε ΘΥΤΕΣ.
Ως ελάχιστο δείγμα συγνώμης της Πολιτείας προς τους πολίτες που άφησε απροστάτευτους στο να υποστούν σοβαρή οικονομική και ψυχική ζημία με το αγοράσουν αγροτεμάχια και να κτίσουν σπίτια στη Κορώνη :
θα πρέπει να φροντίσει να δώσει λύση με την συνύπαρξη του Οικισμού Κορώνης που βρίσκεται μακριά, χαμηλά-κοντά στη θάλασσα ( στη Valley όπως την χαρακτηρίζει ο αρχαιολόγος Vanderbrook που διενέργησε τις σχετικές ανασκαφές το 1966 και δεν επεσήμανε οιανδήποτε αρχαιολογικό εύρημα στο τμήμα αυτό τουValley ), με τις σχετικές αρχαιολογικές ενδείξεις για ύπαρξη ιχνών αρχαίου στρατοπέδου των χρόνων του Χρεμωνιδίου πολέμου που βρίσκονται μακριά από τον οικισμό, ψηλά-κοντά στη κορυφογραμμή της χερσονήσου Κορώνης. Αυτό το καθεστώς υπάρχει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας.
Κατσούρας Γιώργος
κάτοικος Κορώνης
Πρόεδρος Συλλόγου Κορώνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου