Σημαντικό στοιχείο σε σχέση με τις θρησκείες είναι ο, αναλογικά, μεγάλος αριθμός αθέων και αθρήσκων οι οποίοι και υπολογίζονται παγκοσμίως σε ένα δις. Ως αρχαιότερη ζώσα από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου θεωρείται ο Ινδουισμός. Αυτός γεννήθηκε γύρω στο 1500 π.Χ. και σχετίζεται με την κάθοδο ινδοευρωπαϊκών φύλων στην Ινδία, των Αρείων. Ιερά του βιβλία είναι οι Βέδες και οι Ουπανισάδες.
Στο προηγούμενο μας μάθημα μιλήσαμε για την επέκταση των ανθρώπων της στέπας και είδαμε βεβαίως ότι από αυτή την επέκταση των ανθρώπων της στέπας, από όλο αυτό το έπος των ανθρώπων της στέπας τελικά ωφελημένοι μέχρι σήμερα βγήκανε οι Τουρκομάνοι, οι οποίοι έχουν κατακλύσει εδώ και αιώνες την στέπα, είναι φυσική κάτοικοι της στέπας οι Τουρκομάνοι μαζί με τους Μογγόλους και μιλήσαμε για το περίφημο τουρκικό τόξο που ξεκινάει από την δυτική Κίνα, την επαρχεία Σιγκγιάνγκ περιλαμβάνει το κέντρο αυτής της πλευράς της Ασίας και φυσικά περιλαμβάνει και την Τουρκία καθώς οι Μαγυάροι και οι Φίννοι είναι μακρινοί συγγενείς των Τούρκων, το τουρκικό όραμα φθάνει μέχρι το κέντρο της Ευρώπης. Θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα από ένα τουρκικό θρύλο της στέπας για να δούμε έτσι την κατάσταση “ Μια μέρα ο Σαλούν Καζάν γιός του Αζάν του γοργόφτερου πουλιού, ελπίδα των άθλιων και των ανήμπορων, λιοντάρι του ποταμού Ερς, τίγρης του Καρατσιούκ, κύριος του καστανόχρωμου αλόγου, πατέρας του Ρέσχα, γαμπρός του Παγιτήρχαν, στήριγμα των εγκαταλειμμένων πολεμιστών, σηκώθηκε από την θέση του...” Περιμένεις ότι θα κάνει κάτι φοβερό αυτός ο άντρας, σηκώθηκε από την θέση του!! “Πρόσταξαν να φέρουν τα μαύρα περιστερά τους στην μαύρη γη, σε 90 μέρη είχε απλώσει πολύχρωμα χαλιά, ο Σαλουν Καζάν γιος του Λάς, ήπιε ως τα βάθη του κρασί και του ανέβηκε στο μέτωπο, έπεσε στα μεγάλα του γόνατα και είπε ακούστε την φωνή μου, δώστε προσοχή στα λόγια μου, τα πλευρά μας πονάνε από την πολλοί ανάπαυση, οι πλάτες έχουν πιαστεί από την πολύ ορθοστασία, ας πάμε έξω να κυνηγήσουμε αγρίμια και να πιάσουμε πουλιά με τη γεράκι να στρώσουμε χάμου το ελάφι και έπειτα ας γυρίσουμε πίσω στο περίπτερο μας να φάμε και να διασκεδάσουμε “ είχαν πιαστεί από το καθησιό, αυτοί εδώ οι τουρκομάνοι αυτής της ιστορίας.
Άνθρωποι του αλόγου είναι αυτοί και στην συνέχεια μιλήσαμε με τα δεδομένα σε σχέση με τις θρησκείες, η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο εξακολουθεί να είναι η χριστιανική, το Ισλάμ έπεται, αν και οι στατιστικολόγοι το βλέπουν πρώτο σε λίγα χρόνια με το γρήγορο ρυθμό που εξαπλώνεται, ακολουθεί ο Ινδουισμός που είναι πολύ μεγάλη θρησκεία παρ’ ότι είναι εθνική θρησκεία, ανήκει σε ένα έθνος, ενώ όλα τα άλλα είναι παγκόσμιες θρησκείες. Μιλήσαμε για τις πρώτες μονοθεϊστικές συλλήψεις και για το γεγονός ότι οι θρησκείες των γεωργών, όλες οι θρησκείες που αναφέραμε δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στην αγάπη, στην φιλανθρωπία, στην βοήθεια του ενός στον άλλο και τούτο γιατί οι γεωργοί μένουν ο ένας δίπλα στον άλλο και είναι σημαντικό οι κοινωνίες να έχουν μια ηθική που να βοηθάει την συνύπαρξη.
Για αυτό και όλες αυτές οι θρησκείες υπογραμμίζουν πολύ την αγάπη. Τώρα δεν είναι καθόλου ομοιόμορφα τα ζητήματα των θρησκειών και ας πούμε στην υποσαχάρια Αφρική παρ’ ότι έχουμε ζώνες γεωργίας υπάρχει ως προς το θείο μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, σας διαβάζω μια προσευχή των Ζουλού από την νότια Αφρική που αναφέρεται στους προγόνους τους, πολλοί λαοί μαζί με την λατρεία της θρησκείας τους λατρεύουν και τους προγόνους, τις ψυχές των προγόνων τους “ Πότε ξεχάσαμε θυσίες να σου κάνουμε ? Να σου απαριθμήσουμε τους τίτλους τους τιμητικούς σου, γιατί είσαι τόσο τσιγκούνης, αν δεν είσαι τόσο καλός θα αφήσουμε τα ονόματα σου τα τιμητικά θα πέσουνε στην λησμονιά, με ακρίδες θα γυρνάς να τρέφεσαι, γίνε καλύτερος αλλιώς θα σε ξεχάσουμε, τι μας οφελεί αυτό να κάνουμε επαίνους και να γιορτάζουμε, ούτε σοδειές μας δίνεις ούτε ζώα πολλά, τον κόπο μας καθόλου δεν τον αναγνωρίζεις και έτσι θα σε παραμερίσουμε ολωσδιόλου και στους άλλους ανθρώπους θα πούμε πως δεν έχουμε κανένα πνεύμα των προγόνων μας, εσύ για αυτό θα υποφέρεις, είμαστε όλο οργή για σένα” ενδιαφέρουσα επικοινωνία με το θείον, είναι θρύλοι που καταγράφτηκαν γύρω στον 17ο αιώνα από τους Ευρωπαίους, είναι προφορικές διαδρομές και καταγραφές των Ευρωπαίων.
Τώρα μιλήσαμε για τις υπάρχουσες θρησκείες, αλλά πρέπει να πούμε και κάτι το οποίο δεν αναφέρθηκε την προηγούμενη φορά, οι θρησκείες αφορούν τα 5 δισεκατομμύρια ενώ είμαστε 7 δισεκατομμύρια, όπως σας εξήγησα δεν μετριόνται οι θρησκείες των Κινέζων, των Ιαπώνων και των Κορεατών καθόλου στην ανθρώπινη μέτρηση αυτή, αλλά δεν σας ανέφερα και κάτι άλλο που είναι πολύ εντυπωσιακό, είναι το εξής, το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων σε αυτή την γη είναι ή άθεοι ή άθρησκοι και αυτό το ποσοστό είναι το πιο γρήγορα εξελισσόμενο του κόσμου, μέσα στον 20ο αιώνα οι άνθρωποι που δηλώνουν άθρησκοι ή άθεοι αυξήθηκε πάρα πολύ, αυτό πιθανόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον 20ο αιώνα έγινε πιο πολύ δυνατό σε πολλές χώρες να μπορείς να το πεις, διότι η ανοχή στις ιδεολογίες και αντιλήψεις από τις κοινωνίες επέτρεψε σε πολλούς ανθρώπους να το πούνε, ενώ παλαιότερα το έκρυβαν. Περί το 2000 άθεοι δήλωναν περί τα 150 εκατομμύρια, τώρα μέσα σε 10 χρόνια αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ, το 2010 άθρησκοι δήλωναν περί τα 800 εκατομμύρια, δηλαδή εάν προσθέσεις άθεους και άθρησκους έχεις περί το 1 δισεκατομμύριο, δηλαδή το1/7 των κατοίκων της γης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών βρίσκονται σε χώρες υψηλή μόρφωση και παιδεία. Άθεοι είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη αλλά οι υπάρχουσες θρησκείες είναι απλώς δημιουργήματα των ανθρώπων, δεν είναι πραγματικά θεϊκά κατασκευάσματα και ότι είμαστε αυτό που είμαστε επειδή έτυχε να γεννηθούμε σε μια χώρα η οποία έχει προσλάβει την τάδε θρησκεία, άρα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε αυτή την θρησκεία, εάν είχαμε γεννηθεί στην Μέκκα θα είμασταν όλοι Μουσουλμάνοι, είναι τυχαίο ότι είμαστε χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι γιατί έτυχε να γεννηθούμε εδώ. Το ότι υπάρχουν αυτές οι θρησκείες είναι προϊόντα απόφαση των κοινωνιών για αυτές τις θρησκείες, άρα εγώ, λέει ο άθρησκος δεν αισθάνομαι ότι είμαι υποχρεωμένος να ταυτιστώ με καμία θρησκεία, είναι ανθρώπινες κατασκευές και μάλιστα κατασκευές των κοινωνιών των ίδιων, οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές έχουν σεβασμό σε αυτές τις θρησκείες, αλλά δηλώνουν ότι καμία δεν τους εκπροσωπεί και ότι δεν τους ενδιαφέρει από αυτή την πλευρά. Οι άθρησκοί δεν είναι άθεοι, οι άθεοι είναι και άθρησκοι.
Πριν προχωρήσουμε στην θεώρηση των διαφόρων θρησκειών που γεννήθηκαν στην γη, πρέπει να πούμε το εξής, οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου στις οποίες αναφερθήκαμε, ζώσες θρησκείες του κόσμου στις οποίες αναφερθήκαμε στο προηγούμενο μάθημα, δηλαδή Χριστιανισμός, Ινδουισμός, Ισλάμ, βουδισμός, Ζεν, Κονφουκιανισμός, Ταοϊσμός, Εβραϊσμός, Ζωροαστρισμός όλες αυτές οι θρησκείες είναι παιδιά της γεωργικής επανάστασης, καμία δεν γεννήθηκε πριν την γεωργική επανάσταση, σας θυμίζω ότι τοποθετούμε την γένεση της γεωργικής επανάστασης γύρω στο 10000 πχ, την ωρίμανση της γύρω στο 8 και 6000 πχ, η αρχαιότερη από αυτές τις θρησκείες που αναφέραμε μοιάζει να είναι ο ινδουισμός ο οποίος γεννήθηκε το 1500 πχ και ο ζωροαστρισμός που μερικοί τον τοποθετούν και παλαιότερα από το 1500 πχ, δηλαδή πρόσφατα γεννήθηκαν αυτές οι θρησκείες και είναι παιδιά της γεωργικής επανάστασης οι μεγάλες θρησκείες, το ενδιαφέρον είναι ότι όλες αυτές οι θρησκείες γεννήθηκαν εντός της Ασίας, καμιά δεν γεννήθηκε εκτός Ασίας. Μάλιστα οι δύο μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου, ο χριστιανισμός και το ισλάμ γεννήθηκαν στο ίδιο σχεδόν γεωγραφικό σημείο, δηλαδή εδώ στην εγγύς ανατολή, σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, τα 3 από τα 7 δισεκατομμύρια γεννήθηκαν δίπλα, δίπλα στην εγγύς ανατολή. Όλες οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου έχουν γεννηθεί στην Ασία, όλες είναι ανατολικές, εξ’ ανατολών το φως που έλεγαν για μεγάλο διάστημα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.
Αυτές οι ανατολικές θρησκείες χωρίζονται σε ανατολικές και δυτικές, καμία δεν είναι ευρωπαϊκή. Ποιο είναι το σημείο τομής αυτών των ανατολικών θρησκειών ? Είναι η Ινδία. Η Ινδία έχει μέχρι σήμερα ένα θρήσκευμα, τον ινδουισμό που θεωρείται μάνα θρησκεία και για τις δυτικές και για τις ανατολικές σε πολλές συλλήψεις της, ίσως γιατί είναι τόσο αρχαία και έχουμε γραπτά για αυτή την θρησκεία και έτσι μπορούμε να την παρακολουθήσουμε, κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει παλαιότερη σύλληψη που να τροφοδότησε αυτές τις θρησκείες του κόσμου. Οι θρησκείες από την Ινδία και ανατολικά είναι οι ανατολικές ανατολικές θρησκείες και από την Ινδία και δυτικά είναι οι δυτικές θρησκείες. Ποιες είναι οι ανατολικές θρησκείες, είναι ο ίδιος ο ινδουισμός, ο Βουδισμός που και αυτός γεννήθηκε στην Ινδία, παιδί της Ινδίας είναι ο Βουδισμός, στην Κίνα ο Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός και το Ζεν. Οι δυτικές θρησκείες είναι ο ζωροαστρισμός ο οποίος επικράτησε στην Περσία, είναι η θρησκεία των Περσών, το ισλάμ, ο εβραϊσμός και ο χριστιανισμός. Διαφέρουν πάρα πολύ οι δυτικές από τις ανατολικές θρησκείες, οι ανατολικές θρησκείες δεν έχουν δόγματα και δεν είναι εξ’ αποκαλύψεως, στις δυτικές θρησκείες ο ίδιος ο θεός ήλθε και είπε τα θέλω του, χρησιμοποιώντας προφήτες ή διάφορους ενδιαμέσους, επομένως επειδή είναι θρησκείες εξ’ αποκαλύψεως έχουν απόλυτη αλήθεια, αφού ο ίδιος ο θεός ήλθε και είδε και είπε το θέλημα του, δεν υπάρχει περίπτωση οι αλήθειες τους να είναι απόλυτες, εξ’ αυτού σε αυτές τις δυτικές θρησκείες, στην δικιά μας ο χριστιανισμός φυσικά ανήκει στις δυτικές θρησκείες και είναι εξ’ αποκαλύψεως γιατί ίδιος ο γιός του θεού ήλθε και είπε το θέλημα του θεού άρα δεν το συζητούμε πόσο εξ’ αποκαλύψεως είναι, αλλά και στον εβραϊσμό όπως γνωρίζετε ο θεός έρχεται να αποκαλύψει τα θελήματα του μέσω των προφητών, του Μωυσέως κτλ. Το ίδιο και το ισλάμ έρχεται με μια αποκάλυψη, δηλαδή ο θεός επισκέφθηκε τον Μωάμεθ σε συνεχείς συνεδρίες του υπαγόρευσε με λεπτομέρειες το θέλημα του. Έτσι η δυτική πλευρά έχει απόλυτες απόψεις, απόλυτες ευχές, απόλυτες αλήθειες και εξ’ αυτού έχει και ιερατείο και ιεραρχία ιερατείου.
Στις ανατολικές θρησκείες δεν είναι ακριβώς θρησκείες για τα δικά μας μέτρα και τούτο διότι οι ανατολικές θρησκείες επί το πολύ είναι φιλοσοφίες ζωής, είναι μια στάση ζωής και δεν έχουν απόλυτες αρχές, αλλά σε καθοδηγούν σε ένα δρόμο που είναι δικό σου. Οι θρησκείες αυτές θεωρούν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον δρόμο του, έχει μια εσωτερική διαδρομή με την οποία βρίσκει την πηγή της σοφίας, πιστεύουν όλες οι ανατολικές θρησκείες ότι μέσα μας κάπου υπάρχει η σωτηρία, υπάρχει το φως, υπάρχει η έμπνευση, υπάρχει ο σωστός δρόμος και είναι δικό σου αυτός ο δρόμος, τι κάνουν αυτές οι θρησκείες? Σου δείχνουν κάποια μονοπάτια και εσύ αυτή την συμβουλή την παίρνεις και πρέπει να την εμβαθύνεις με το δικό σου τρόπο. Για αυτό σε αυτές τις ανατολικές θρησκείες χρησιμοποιείται συνεχώς η λέξη, ατραπός, δρόμο, μονοπάτι κλπ γιατί όλα είναι δρόμος, όλα είναι διαδικασία. Αυτές οι θρησκείες έχουν ένα σύνολο συλλήψεων, αξιών, δίνουνε τα καίρια σημεία και από κει και πέρα περιμένεις από εσένα να γίνεις δημιουργός εμβάθυνσης δηλαδή, για να γίνει ακριβώς εμβάθυνσης επειδή δεν σου δίνουν δόγματα απόλυτες δηλαδή αρχές, θεωρούνε ότι μεγάλος τρόπος κατάκτησης του δρόμου σου είναι ο διαλογισμός, δηλαδή να παίρνεις τον εαυτό σου σε μια διαδρομή στην οποία θα πετάς τα σκουπίδια σου, δηλαδή όλοι μας μέσα μας έχουμε ένα σωρό άχρηστες σκέψεις, αντιδράσεις ψεύτικες κατασκευές που πολλές φορές δεν τις έχουμε κοιτάξει στα μάτια και πορευόμαστε με αυτές νομίζοντας ότι είναι αυθεντικές, πρέπει να μπεις μέσα σου και να ψάχνεις τον εαυτό σου και αυτή η διαδρομή να γίνεται και με συνείδηση και ασυνείδητα, δηλαδή να μπορείς να βρεις το δρόμο να μπαίνεις βαθύτερα μέσα σου, αυτό είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, πολύ εντατική και εξ’ αυτού οι ανατολικές θρησκείες δίνουν μεγάλη έμφαση στην αυτοσυγκέντρωση, στο τρόπο δηλαδή να απομακρύνεις από γύρω σου κάθε περίσπαση και εντός σου κάθε περίσπαση, για να μπορέσεις να βρεις καλύτερους δρόμους σε αυτή την τόσο δύσκολη διαδρομή.
Όλες λοιπόν οι ανατολικές θρησκείες έχουν διαλογισμό και όλες οι ανατολικές θρησκείες έχουν κατά κάποιο τρόπο μια ελευθερία εσωτερικής διαδρομής, ενώ σου έχουν δώσει μια αρχική κατεύθυνση. Από αυτές τις θρησκείες όπως είπαμε η αρχαιότερη είναι μέχρις στιγμής παραδεδεγμένα, σας είπα ότι συναγωνίζεται μόνο ο ζωροαστρισμός, είναι ο ινδουισμός. Ο ινδουισμός είναι η θρησκεία των Ινδών και υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε γύρω στο 1500 πχ, δηλαδή είναι περίπου 3500 χρόνων θρησκεία και υπολογίζεται ότι συνδέεται με ένα ιστορικό γεγονός. Η Ινδία είναι μια υποήπειρος, ονομάζεται και συχνά υπο-ήπειρος και τούτο γιατί κρέμεται σαν ένα τσαμπί μεγάλο από την Ασία, περικυκλωμένη από την υψηλότερη οροσειρά της γης, τα Ιμαλάια, τα Ιμαλάια αποκόπτουν στην πραγματικότητα την Ινδία από τους βορείους γειτόνους της και της αφήνουνε εδώ μια διάβαση, τα Ιμαλάια δηλαδή καθώς χαμηλώνουν προς την πλευρά του Αφγανιστάν και του Πακιστάν αρχίζουν και σβήνουν, φθάνοντας προς τον ινδικό ωκεανό χαμηλώνουν και έτσι μπορεί κανείς να μπει, ένας εχθρός από αυτά τα χαμηλωμένα ποια υψίπεδα, είτε από τα δυτικά, είτε από τα ανατολικά, εδώ στα ανατολικά η Ινδία έχει φυσικά εμπόδια για κάθε εισβολέα γιατί είναι τόσα πολλά τα νερά, είναι οι εκβολές του Γάγγη, είναι πάρα πολλά τα νερά εδώ πέρα, λιμνοθάλασσες, βάλτοι, ξανά βάλτοι, ξανά λίμνες που για κάθε εισβολέα είναι πολύ δύσκολη η προώθηση του εσωτερικά, άρα στα ανατολικά η Ινδία ήταν αρκετά ασφαλισμένη, στα δυτικά όμως αυτό το χαμήλωμα των βουνών, επιτρέπει τελικά την είσοδο οποιουδήποτε, είτε πραγματευτής, είτε έμπορος, είτε ταξιδιώτης, είτε με καλές προθέσεις, είτε με κακές, είτε είναι στρατός, όλοι λοιπόν μπήκαν στην Ινδία από αυτή την μεγάλη δίοδο, του μεγάλου Αλεξάνδρου συμπεριλαμβανομένου, διότι και ο μέγας Αλέξανδρος μπήκε στην Ινδία, δηλαδή αυτό που σήμερα είναι Πακιστάν από αυτή εδώ την χαμηλότερη δίοδο.
Τι ξέρουμε για την Ινδία ? Ότι γύρω στα 1600, 1650 πχ εισέβαλαν στην Ινδία μεγάλες ομάδες άλλων φυλών που προέχονταν από τα βόρια που ονόμαζαν τον εαυτό τους Αριάν, δίπλα στην Ινδία είναι η χώρα που ονομάζεται Ιράν, οι Αριάν είναι οι αρχαίοι κάτοικοι, διότι αυτοί οι Άριοι ήτανε ομάδες που ήλθαν από τα βόρια, δεν ξέρουμε από που, εισέβαλαν στο νότο, πέρασαν από αυτές τις διόδους και εισέβαλαν στην Ινδία την οποία και κατέκτησαν. Την κατέκτησαν την Ινδία μέσα στο πέρασμα κάποιων αιώνων δεν ήταν εύκολο το έργο τους γιατί μεσολαβούσαν τοπικοί πληθυσμοί, αυτοί οι Άριοι όσο πιο βόρια τόσο πιο τέλεια η κατάκτηση τους της Ινδίας, όσο πιο νότια τόσο λιγότερη η ανάμιξη αυτών των Αρίων με τους ντόπιους πληθυσμούς.
Η Ινδία είναι η πιο περίπλοκή χώρα στον κόσμο, η πιο περίπλοκη κοινωνία στο κόσμο από όλες τις πλευρές, είναι η τρέλα της ποικιλίας αυτή η χώρα, κατοικούν εδώ πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ιστορικά η Ινδία ήταν πολυάνθρωπη δεν είναι τώρα, και η Κίνα και η Ινδία που είναι οι πολύ-ανθρωπότερες χώρες στο κόσμο δεν είναι τώρα, το έχουνε. Και στην Ινδία ομιλούνται περίπου 400 γλώσσες, υπάρχει μια μεγάλη που είναι τα Χίντι, η γλώσσα δηλαδή των Ινδών και πάρα πολλές φυλές, όμως οι Άριοι που ήλθαν επηρέασαν πολύ και αναμίχθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς, κυρίως στα βόρια, όταν φθάνουμε στο κέντρο και στα νότια η ανάμιξη των Αρίων με τις προηγούμενες φυλές είναι μικρότερη για αυτό έχουμε στο κέντρο και στα νότια της Ινδίας, η Ινδία χωρίζεται σε πολλές Ινδίες, άλλη η νότια Ινδία, άλλη η βόρια Ινδία, και στο νότο της Ινδίας έχουμε και άλλες γλώσσες και άλλες μορφές.
Τώρα αυτοί οι Άριοι μετά την κάθοδο τους και αφού συνέτριψαν τους ντόπιους κατοίκους, συνέγραψαν τους θρύλους τους που είναι γνωστοί ως Βέδες, οι Βέδες δεν είναι αλλά πολλές Βέδες και σε αυτές λένε ότι η συγγραφή των Βεδών ξεκινάει περί το 1500 και παίρνει χρόνια. Σε αυτές τις Βέδες περιγράφεται, οι Βέδες είναι μια σειρά ιστοριών, θρύλων και μύθων γεμάτες με πάθος και με πόλεμο και με έρωτες, μοιάζει πολύ με την αρχαία ελληνική μυθολογία, το κλίμα τους, δηλαδή θεοί ερωτεύονται γυναίκες, τις κυνηγούν, σμίγουν μαζί τους, θεοί που μισοί είναι άνθρωποι και μισοί ζώα, έρωτες μεταξύ ανθρώπων, μεταξύ ανθρώπων και ζώων, μίση, πάθη, δολοπλοκίες, συνομωσίες, οι Βέδες είναι γεμάτες παλμό και όπως σας είπα όταν τις διαβάσει κανείς, εσείς και εγώ που δεν έχουμε τους κώδικες και τις διαβάζουμε σαν μια ιστορία, νομίζουμε ότι διαβάζουμε κάποια παραμύθια, ζωντανά, γεμάτο παλμό αλλά παραμύθια. Οι Βέδες που είναι μια σειρά ιερών βιβλίων συγγράφτηκαν κατά διάστημα αρκετών αιώνων και σύμφωνα με τους ειδικούς που δεν έχουν την δικιά σας και δικιά μου επιπόλαιη ματιά, όταν κανείς διαβάζει τις Βέδες με άλλον κώδικα, πρώτον μπορεί να καταγράψει ιστορικά γεγονότα, δηλαδή να παρακολουθήσει την κατάληψη της Ινδίας από τους Αρίους, δηλαδή οι ιστορικοί βρίσκουν ότι μέσα στις Βέδες μπορεί να καταλάβουν πότε οι Άριοι νίκησαν σε αυτό το σημείο, πότε στο άλλο σημείο, πότε κτύπησαν το τάδε λαό....αλλά θέλει το μάτι του ειδικού. ΟΙ Βέδες αν διαβαστούν από εμάς δεν θα μας προξενήσουν ίσως ένα θρησκευτικό αίσθημα, αν τις διαβάσουμε σαν παραμύθια, αλλά για τους Ινδούς είναι ιερά βιβλία με τι γιώτα κεφαλαίο και μέσα σε αυτές τις ιστορίες των άπειρων θεών που υπάρχουν στις Βέδες, υπολογίζεται ότι είναι εκατομμύρια, όχι χιλιάδες, δεν υπάρχει θρησκεία με περισσότερους θεούς από τον ινδουισμό. Πρόκειται για την τρέλα των θεών και των ημιθέων και των υποθέων και των ότι θέλεις -εων. Κάποιοι από αυτούς είναι μεγάλοι θεοί, ο Κρίσνα, ο Σίμπα κτλ, αλλά σε διάφορες περιοχές λατρεύεται περισσότερο ο τάδε, ο τάδε κλπ.
Οι θεοί αυτοί έχουν σώμα φιδιού και κεφάλι ελέφαντα και προβοσκίδα, ο άλλος έχει κεφάλι λιονταριού όλα τα έχει ο μπαχτσές και στην Ινδία γίνονται τελετές, τελετές, η Ινδία είναι η χώρα των τελετών. Και σε αυτές τις τελετές που γίνονται σε αυτή την κοινωνία κάθε τόσο ντύνονται με προσομοίωση του τάδε θεού, με τον τάδε θεό, με τον τάδε θεό και παριστάνουν πλευρές από τις Βέδες, στις Ινδίες το λαϊκό θέατρο δηλαδή στην ουσία είναι αναπαράσταση των Βεδών, το οποίο στέκει μέχρι σήμερα, λειτουργεί και είναι ολοζώντανο, εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτά, μάλιστα στην Ινδία γίνεται η μεγαλύτερη θρησκευτική τελετή στο κόσμο σε ένα νησί της Ινδίας στο οποίο συγκεντρώνονται στην τάδε γιορτή τόσα εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ορατή από το φεγγάρι, είναι η μόνη συγκέντρωση ανθρώπων που φαίνεται από το φεγγάρι. Οι Ινδοί ζούνε με τις Βέδες μέχρι σήμερα, η Ινδία είναι μια χώρα σήμερα διαστημική, δηλαδή θεωρείται η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσομένη οικονομία στο κόσμο μετά την Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός software στο κόσμο, έχει ξεπεράσει κατά πολύ την Silicon Valley τα τελευταία χρόνια, η Καλκούτα είναι το μεγαλύτερο σημείο παραγωγής software, δηλαδή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στην Ινδία κάτι συμβαίνει, παράγει πολύ μεγάλους μαθηματικούς και σε αυτούς στηρίχθηκε για την παραγωγή προγραμμάτων στην microsoft κα. Στο μεταξύ όμως πέρασαν κάποιες δεκαετίες και τα μεγάλα αυτά κεφάλια που ήτανε στην Silicon Valley επέστρεψαν στην Ινδία οπού και θαυματούργησαν στήνοντας επιχειρήσεις παραγωγής προγραμμάτων. Και τα λειτουργούν μέσω δορυφόρων που έχουν στήσει οι Ινδοί. Οι Ινδοί είναι πάρα πολύ προχωρημένοι στους δορυφόρους που στέλνονται για μετεωρολογικούς, γεωγραφικούς κ.α. σκοπούς . Αλλά η Ινδία είπαμε είναι η χώρα της τρέλας, δίπλα στις ζώνες της τεράστιας ανάπτυξης υπάρχει η άπειρη φτώχια, η άπειρη δυστυχία και όλα αυτά στην Ινδία τελείως φυσικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι τελείως φυσικά, όποιος πάει στην Ινδία, δυτικός παθαίνει σοκ γιατί δεν μπορεί να κατατάξει τον κόσμο που βλέπει, ο Ινδός δεν καταλαβαίνει γιατί εσύ δεν καταλαβαίνεις και δεν καταλαβαίνει γιατί είναι ινδουιστής και έχει μια σύλληψη του κόσμου, εδώ και 3,5 χιλιάδες χρόνια που τον έχει φέρει σε ένα τρόπο ζωής που τα δέχεται όλα καρτερικά και ήρεμα. Η καρδιά του Ινδοϊσμού είναι η καρτερικότητα και το να δέχεσαι αυτό που σου συμβαίνει.
Δεν έχω λοιπόν ξεστρατίσει μιλώντας για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διότι είναι μέσα στο παιχνίδι των πραγμάτων. Στην Ινδία μέχρι σήμερα στις Βέδες, στην Ινδία την σημερινή όπου υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που συναγωνίζονται στην παραγωγή επιχειρήσεων, αυτοκινήτων, δορυφόρων κλπ οι άνθρωποι αυτοί όταν συζητούν μεταξύ τους συζητούν για τις Βέδες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ δυνατό στην χώρα αυτή, η οποία έχει το πιο χαρακτηριστικό αυτής της χώρας είναι ο Ινδουισμός, είναι η ψυχή της δηλαδή, παρ’ όλα αυτά αυτή η χώρα τα τελευταία χίλια χρόνια ζει αγκαλιά με το Ισλάμ το οποίο διείσδυσε πολύ δυναμικά στην Ινδία σε τέτοια επίπεδα ώστε η Ινδία να χάσει δύο μεγάλα της τμήματα, το 1947 το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, η Ινδία τριχοτομήθηκε το 1947 γιατί ένα ποσοστό του πληθυσμού της έγινε μουσουλμανικό και δεν μπορούσε να συνυπάρξει το Ισλάμ με τον Ινδουισμό. Επομένως στην χώρα αυτή συνέβησαν δραματικά γεγονότα από την άνοδο μιας άλλης θρησκείας που διέρρηξε τον ιστό της καρδιάς της Ινδίας που είναι ο Ινδουισμός. Και παρ’ όλο που το 1947 η Ινδία τριχοτομήθηκε, έχασε δύο ολόκληρα τμήματα υπέρ του Ισλάμ, σήμερα στην Ινδία κατοικούν περί τα 130 εκατομμύρια μουσουλμάνοι και είναι μέσα στην Ινδία η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη θρησκεία, άρα η Ινδία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση εάν θα εξακολουθήσει να έχει αυτό τον κώδικα του Ινδουισμού ή θα υπαχθεί στο Ισλάμ, προς το παρόν δεν έχει πρόβλημα διότι το Ισλάμ είναι το 10 % , δηλαδή σήμερα η Ινδία έχει 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια κατοίκους και οι μουσουλμάνοι είναι 130 εκατομμύρια.
Ο Ινδουισμός λοιπόν στηρίζεται σε αυτά τα βιβλία στις Βέδες, μέσα σε αυτά τα βιβλία των Βεδών εντάσσονται και άλλοι θρύλοι που έχουν καταγραφεί, όπως είναι Ραμαγιάμα, Μαχαμπαράντα, τα οποία θεωρούνται θρυλικά, αυτά τα γεμάτα θρύλους και μύθους έργα συνέχισαν να γράφονται για αιώνες, αλλά κάποια στιγμή ολοκληρώθηκε ο γύρος τους γύρω στο 800 πχ για να δώσουν την σκυτάλη σε ένα δεύτερο γύρο ιερών βιβλίων του Ινδουισμού που λέγονται Ουπανισάδες . Ο Ινδουισμός δηλαδή έχει δύο κύκλους ιερών βιβλίων, τις Βέδες που είναι αρχαίες και παράγονται για περίπου 700 χρόνια και τις Ουπανισάδες οι οποίες ξεκίνησαν το 700 πχ και γράφονται επίσης για 300, 400 χρόνια. Η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγάλη, διότι οι Ουπανισάδες είναι μόνο φιλοσοφία, οι Βέδες είναι ιστορίες, θρύλοι, οι Ουπανισάδες είναι μόνο σκέψη, μόνο στοχασμός, μόνο φιλοσοφία. Για πολλούς μελετητές οι Ουπανισάδες είναι ότι δυναμικότερο έχει γράψει ο άνθρωπος από την γέννηση του, θεωρούνται το βαρύ πυροβολικό της παγκόσμιας διανόησης, ασφαλώς από κάποιους στοχαστές που ίσως τους ταιριάζουν. Οι Ουπανισάδες τώρα αντανακλούν το γνήσιο φιλοσοφικό στοχασμό του Ινδουισμού που δεν μπορούμε εμείς να τον βρούμε μέσα στις Βέδες, ενώ οι Ινδουιστές θεωρούν ότι τόσο οι Βέδες όσο και οι Ουπανισάδες εξ’ ίσου είναι φιλοσοφικά κείμενα. Εγώ ας πούμε που έχω διαβάσει επιπόλαια την αρχαία ελληνική μυθολογία, σαν να διαβάζω παραμύθι δεν κατάλαβα το βάθος της, όμως οποτεδήποτε έχω ακούσει κάποια ομιλία ενός ειδικού για την αρχαία ελληνική μυθολογία μένω άναυδη για τα πόσα βαθύτερα πράγματα διερευνά και εξηγεί από αυτά που η δική μου ανάγνωση μου έλεγε, πολύ βαθύτερα, πολύ ευρύτερα πράγματα. Οι Ινδοί είναι τελείως εξοικειωμένοι να διαβάζουν τις Βέδες και να βρίσκουν το βάθος των πραγμάτων. Να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα από τη Μαχαμπαράτα, ένα από αυτά τα ιερά σπουδαία κείμενα και εδώ αφορά μια μάχη την οποία πρόκειται να δώσει ο Κρίσνα μαζί με Κάρνα. Πρόκειται να συγκρουστούν αυτοί οι δύο και υπάρχει μια αμηχανία μεταξύ τους γιατί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήτανε μαζί “ Σώπασε, ο Κρίσνα φαινόντανε συγκλονισμένος από τις φοβερές προβλέψεις του Κάρνα, ήξερε χωρίς αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που ζουν με την βεβαιότητα ότι μια μέρα θα πεθάνουν, προτιμούν να πιστεύουν ότι μαζί τους μια μέρα θα πεθάνει και ολόκληρος ο κόσμος και έτσι ομολογούν πως η εποχή τους είναι η πιο σκοτεινή, είναι το τέλος “ οι Ινδοί δεν πιστεύουν ότι πεθαίνουν, στις κηδείες δεν κλαίνε, γελάνε μαζί μας “ αλλά ήξερε επίσης ο Κάρνα ότι τα έβλεπε σωστά και έβλεπε ένα πόλεμο εξοντωτικό να απλώνει τις κατακόκκινες φτερούγες του και να κατεβαίνει στη γη, μη μπορώντας να γνωρίσει την ευτυχία εδώ και πολλά χρόνια ο Κάρνα ζούσε αντίκρυ στο θάνατο, παρά την δύναμη του, τις κατακτήσεις του, τις γυναίκες του και τα πλούτη του που κυλούσαν από τα χέρια σαν ορμητικό ποτάμι, εκείνος ετοιμάζονταν για μια μάχη αναπόφευκτη που μετά το τέλος της δεν θα υπήρχε ψυχή ζώσα. Πρέπει να είχες δίκιο του είπε ο Κρίσνα, αφού δεν μπορώ να αγγίξω την καρδιά σου, αυτό σημαίνει ότι η καταστροφή της γης είναι κοντά, ένα πράγμα είναι σίγουρο Κρίσνα, είπε ο Κάρνα ότι θα κάνουμε μαζί ένα μεγάλο ταξίδι, ο Κρίσνα αγκάλιασε τον Κάρνα από τα μπράτσα. Οι δύο άντρες αγκαλιάστηκαν χωρίς να πούνε κουβέντα και έμειναν σφικτά αγκαλιασμένοι για κάμποσα δευτερόλεπτα, έπειτα από λίγο ο Κρίσνα αποτραβήχτηκε, έκανε μεταβολή και έφυγε βιαστικά. Η αποστολή του είχε αποτύχει οικτρά και τώρα πορεύονταν προς τον πόλεμο που φαινόνταν να είναι δυνατότερος από αυτόν”. Όπως βλέπεται μέσα σε αυτά τα ιερά κείμενα υπάρχουν σκέψεις δυνατές για τον άνθρωπο, για την μοίρα του και τις σκέψεις του και τις αντιδράσεις του και οι Ινδοί ζούνε με αυτές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου